Clicky

 
Transport Online - Nieuwe controlevaartuigen op de Waddenzee, maar meer drugs via Zeeuwse havens

Nieuwe controlevaartuigen op de Waddenzee, maar meer drugs via Zeeuwse havens

Nieuwe controlevaartuigen op de Waddenzee, maar meer drugs via Zeeuwse havens
28-05-2015 16:31 | Algemeen | auteur Tine van Knijff- van Hijum

DEN HAAG - Het ministerie van Veiligheid en Justitie reageert ontkennend op vragen van Tweede Kamerleden Van der Staaij en Dijkgraaf (beiden SGP)over verminderde douanecontrole op de Waddenzee en de Westerschelde. Wel geeft het toe dat er "mogelijk meer drugs binnenkomen via de havens van Zeeland."

De Kamerleden wilden weten of het waar is dat er steeds minder toezicht wordt gehouden op de Waddenzee. Het ministerie meldt dat de Koninklijke Marchaussee (KMar) en de Douane van plan zijn voortaan gezamenlijk toezicht uit te voeren op de Waddenzee, met twee vaartuigen die speciaal zijn gemaakt voor snelle interventies. Die vaartuigen worden komende periode ingezet op basis van verzamelde informatie en controleopdrachten die erop zijn gericht om informatie te vergaren.

Het huidige patrouillevaartuig is veel minder snel, volgens het ministerie. De nieuwe vaartuigen worden gestationeerd in Harlingen en de Eemshaven, waardoor het hele Waddengebied snel kan worden bereikt voor het uitvoeren van controles.

De Dienst Infrastructuur van de Landelijke Eenheid van de Nationale politie voert daarnaast controles uit in het Waddengebied vanuit Den Helder, Harlingen en Delfzijl. Deze Diensts treeft onder andere naar een integere transportbranche en het aanpakken van onder andere illegaal vervoer van geld, goederen (waaronder verdovende middelen) en personen).

Zeeland Seaports: meer drugs

De SGP-Kamerleden wilden ook weten of de berichtgeving klopt dat er in de haven van Vlissingen en op de Westerschelde nauwelijks meer wordt gecontroleerd. Volgens het ministerie vinden er in de Zeeuwse havens Terneuzen en Vlissingen onverminderd controles plaats. "Op basis van risicoanalyses worden zowel lading als schepen gecontroleerd op de aanwezigheid van alle verboden goederen; dit is inclusief de controle op drugs."

De woordvoerder van Zeeland Seaports stelt dat er steeds meer drugs Zeeland binnenkomen, Van der Staaij en Dijkgraaf wilden weten of dat klopt. Volgens het ministerie heeft het "mogelijk meer binnenkomen van drugs via de havens van Zeeland" een directe relatie met de aanwezigheid van scheepslijnen die vanuit risicolanden naar Zeeland lopen.

"Juist vanwege de toename van vracht die via deze lijnen loopt heeft de Douane het aantal informatiegestuurde controles opgevoerd. Met de kanttekening dat er altijd bepaalde lastig of niet te verklaren fluctuaties optreden in de hoeveelheden drugs die worden onderschept, is de toename van het aantal vangsten toe te schrijven aan het opvoeren van deze controles", antwoordt het ministerie.

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Actuele Brandstofprijzen
Euro952,373
Diesel2,102

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Rijverboden

De rijverboden voor deze week: maandag 16 mei t/m zondag 22 mei

Alle Rijverboden