Clicky


Asscher: aanpak schijnconstructies niet makkelijk in transportsector

Asscher: aanpak schijnconstructies niet makkelijk in transportsector
28-05-2015 09:46 | Politiek | auteur Tine van Knijff- van Hijum

DEN HAAG - Het wetsvoorstel voor de Wet aanpak schijnconstructies is volgens de minister Asscher (Sociale Zaken en Werkgelegenheid) in sommige gevallen ook toepasbaar op de transportsector. Maar omdat in de transportsector werknemers vaak voor meerdere werkgevers werken, is het wetsvoorstel niet gemakkelijk toe te passen. Mocht uit de evaluatie van de wet (na drie jaar) blijken dat het onvoldoende toepasbaar is voor de transportsector, dan kan dit worden uitgebreid. Ook andere suggesties ten aanzien van aansprakelijkheid kunnen dan worden meegenomen, heeft de minister aan de Eerste Kamer beloofd.

De Eerste Kamer heeft met minister Asscher gedebatteerd over de Wet aanpak schijnconstructies. Het wetsvoorstel beoogt bij te dragen aan het voorkomen van oneerlijke concurrentie tussen bedrijven, het versterken van de rechtspositie van werknemers en aan een beloning voor werknemers, conform wet- en regelgeving, collectieve arbeidsovereenkomsten (CAO's) of afspraken bij individuele arbeidsovereenkomst.

Loon ontvangen waar je recht op hebt

Minister Asscher stelde dat de kern van het wetsvoorstel is dat werknemers het loon kunnen ontvangen waar zij recht op hebben. De inzet op het tegengaan van schijnconstructies ligt ook in handhaving, voorlichting en internationale samenwerking. Daarnaast heeft de aanpak van schijnconstructies de bijzondere aandacht van de regering.

Door werkgevers te verplichten om het minimumloon giraal over te maken, kan dit makkelijker worden gecontroleerd. Ook zijn werkgevers voortaan verplicht om bij meldingen van misstanden zoals schijnzelfstandigheid te onderzoeken in hoeverre dit klopt.

Pakkans vergroten

Volgens de minister wordt de slagkracht van de inspectie verbeterd om de pakkans te vergroten. Er wordt onerminderd hard ingezet op het handhaven van bestaande wetgeving. Dit wetsvoorstel is een aanvulling hierop.

Op dinsdag 2 juni 2015 wordt over het wetsvoorstel gestemd.