Clicky

 Afscheid vrachtwagenchauffeur Tinus Zuiderveld na bijna halve eeuw bij Heiploeg

Afscheid vrachtwagenchauffeur Tinus Zuiderveld na bijna halve eeuw bij Heiploeg
27-05-2015 14:46 | Transport | auteur Tine van Knijff- van Hijum

LAUWERZIJL – Hij is 46 jaar vrachtwagenchauffeur geweest bij Heiploeg en vorige week was het ineens gebeurd. Tinus Zuiderveld (65) uit Lauwerzijl kan het zelf nog steeds bijna niet geloven, dat hij nu echt met pensioen is. “Ik heb tussen de vijf en zes miljoen kilometer gereden en nu ben ik thuis. Heel apart. Eind vorige week heb ik afscheid genomen.”

Zuiderveld werd verrast met een afscheidsreceptie op het bedrijf. Bovendien heeft hij in juni nog een bijeenkomst bij de bond, daar is hij 25 jaar lid van geweest.Zuiderveld begon in mei 1969 bij toen nog Heidema en Van der Ploeg in Zoutkamp. Het bedrijf had vijf auto’s. Zuiderveld begon met het rondbrengen van garnalen bij mensen in Zoutkamp, die de garnalen pelden voor het bedrijf. “Later kregen we veel meer vrachtwagens. Ik heb meegemaakt dat we meer dan veertig auto’s hadden. Later moest het transport steeds goedkoper en kwamen er steeds meer charters. Toen gingen we terug naar 28 auto’s, nog weer later waren het er twintig en daarna nog maar vijftien.”

De vrachtwagenchauffeur heeft zo’n 23 jaar op een Scania gereden, de laatste twintig jaar reed hij op een Volvo en dat merk heeft toch zijn voorkeur. “Zo’n nieuwe Volvo, ik voelde me de koning te rijk!”

De eerste jaren reed Zuiderveld vooral naar België met garnalen, en ook wel naar Duitsland. De laatste 25 jaar ging de rit altijd naar Frankrijk, vooral naar een markt in Parijs. “Toen ik nog op België reed, wilde ik al heel graag naar Frankrijk. Maar daar zaten vaste chauffeurs op. Toen die met de vut gingen op 57-jarige leeftijd, kon ik eindelijk.”De garnalen die Zuiderveld vervoerde werden vanuit Zoutkamp verkocht. Zuiderveld moest altijd om twaalf uur ’s middags met zijn vrachtwagen klaar staan voor vertrek. Op de markt in Parijs werden de garnalen om tien uur ’s avonds verwacht. “Ik had verscheidene klanten daar, allerlei adresjes. Ik werkte ’s nachts tot een uur of één à twee en ging dan slapen”, vertelt Zuiderveld. “Vroeger ging ik drie keer in de week naar Parijs, later werd dat twee keer: een rit van twee dagen en een rit van drie dagen. Ik ging maandags weg en kwam woensdags thuis, en ging dan donderdags weer weg en kwam vrijdags of zaterdags weer thuis. Dat was ik zo gewend. Mijn vrouw moet er ook aan wennen dat ik nu ineens hele dagen thuis ben.”

Het faillissement van Heiploeg vorig jaar, dat was de minst leuke periode in Zuidervelds loopbaan. “Ik was in Parijs toen ik het hoorde. Vreselijk. Dat steekt gewoon enorm, zo’n faillissement. Ik was heel blij dat Parlevliet en Van der Plas het bedrijf overnamen en het werk gewoon kon doorgaan.”Zuiderveld heeft al die jaren genoten van zijn werk. “Het rijden, de klanten en Frankrijk is zo’n mooi land. Ik ken helemaal geen Frans, maar ik vond het prachtig om daarheen te rijden en met de klanten om te gaan.”

Komende zomer zal Zuiderveld nog eens een ritje maken, als vakantievervanger. “Ik heb al gezegd, laat mij maar naar Parijs rijden. Dat heb ik het allerliefste.”

Foto's

  • Heiploeg
Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro952,078
Diesel1,898

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions
Logistieke Marktplaats
meer logistieke marktplaats