Clicky


De Jong Transport in Rozenburg viert vijftigjarig bestaan met open dag

De Jong Transport in Rozenburg viert vijftigjarig bestaan met open dag
27-05-2015 09:33 | Transport | auteur Tine van Knijff- van Hijum

ROZENBURG – De Jong Transport in het Zuid-Hollandse Rozenburg bestaat een halve eeuw. Zaterdag 30 mei wordt het vijftigjarig bestaan gevierd met een open dag vol vertier voor jong en oud. De Jong Transport maakt sinds 1999 onderdeel uit van de Boerman Groep en is gespecialiseerd in transporten met autolaadkranen en licht exceptionele transporten (lang, hoog, breed en een beetje zwaar). Maar dat is niet altijd zo geweest.

Wim Veldhoen is directeur van de Boerman Groep en daarmee van de locatie Rozenburg, waar niet alleen De Jong Transport is gevestigd, maar ook VCT (Verenigd Container Transport). Veldhoen is sinds 1999 betrokken bij De Jong Transport, toen werd het bedrijf overgenomen door de Boerman Groep. Maar hij weet ook nog hoe De Jong ooit begon, in 1965.

“Bram de Jong begon in 1965 met het rijden van melk, van de zuivelfabriek in Maasland naar afgiftedepots op het eiland Voorne-Putten”, aldus Wim Veldhoen. “Maar naarmate het Botlek-gebied steeds meer in ontwikkeling kwam, ging hij vaker met baggerpijpen rijden. Hij had daarvoor een eigen auto met laadkraan.”



Petrochemische industrie

Veldhoen vertelt dat toen de eerste petrochemische fabriek werd gevestigd in het gebied, De Jong zich volledig ging richten op de petrochemische industrie. Zo ontwikkelde het bedrijf zich tot het transportbedrijf dat het nu is. Bram de Jong had geen opvolgers, nadat hij in aanraking was gekomen met Boerman Transport nam dat bedrijf in 1999 De Jong over.

“We zijn tegenwoordig volledig gespecialiseerd in het zelf laden en lossen van onder andere aggregaten, compressoren, pompen, piping, spoels en afsluiters”, somt Veldhoen op. “Tot een ton of 35 kunnen we met eigen materieel vervoeren. We kunnen ook tot 60 ton vervoeren, maar dat gebeurt dan niet met eigen materieel. We zeggen zelf altijd dat we licht exceptionele transporten doen. Tot 18 ton kunnen we zelfstandig op en af de auto zetten”, voegt de directeur toe.

De Jong Transport kan tot een totale lengte van 30 meter vervoeren en een hijsafstand van 32 meter overbruggen. "We pakken dan nog steeds duizend kilogram op. Een kleine telekraan”, illustreert Wim Veldhoen.

‘Wij ademen veiligheid’

Bij dergelijke transporten is veiligheid ontzettend belangrijk. “Wij ademen hier veiligheid”, bevestigt de directeur. De Jong Transport beschikt over dertig man personeel, 25 auto’s, een eigen monteur en een eigen werkplaats.

In 2011 is het bedrijf verhuisd van de overkant van de straat naar het huidige terrein aan de Oranjelaan 37. “We parkeerden voorheen de auto’s aan de kant van de straat, na de verhuizing kregen we de beschikking over een eigen parkeerterrein.”



De Jong Transport werkt heel regionaal. “Tachtig procent van ons werk speelt zich af van de Waalhaven tot de Maasvlakte”, bevestigt Veldhoen. “Maar we rijden ook wel naar onder andere Ierland, Engeland, Finland, Noorwegen en Spanje. Dat gebeurt niet dagelijks, maar wel regelmatig.”

Het bedrijf rijdt voornamelijk met eigen auto’s en eigen chauffeurs. Alleen met Nederlandse chauffeurs, benadrukt de directeur. “Dat heeft alles te maken met communicatie en veiligheid. Die zijn in de petrochemische industrie zo ontzettend belangrijk. Onze chauffeurs zijn onze ambassadeurs en daarom onze ogen en oren op het werk.”

Open dag

Zaterdag 30 mei wordt het jubileum gevierd met een open dag, van tien uur ’s ochtends tot half drie ’s middags. Al het materieel wordt opgesteld, er is een hapje en een drankje en de vlag gaat in top. “Het zal van verre te zien zijn dat wij iets te vieren hebben.”

Voor de kinderen is een springkussen, een clown, kleurplaat maken, patat en zelfs een rondje op een vrachtwagen met één van de chauffeurs. “Aan onze klanten willen we op de open dag onze professionaliteit tonen en laten zien hoe we met veiligheid omgaan”, voegt Veldhoen toe.

“Wij nemen onze klanten alle zorg uit handen wat transport betreft. Dat is ons vak. Daarnaast willen we de omgeving laten zien wat voor mooi transportbedrijf zich binnen de gemeentegrenzen bevindt.”



Vakmanschap

De directeur wil graag dat iedereen weet dat De Jong Transport dé specialist is in het transport met auto’s met laadkraan en dat De Jong volledig ingespeeld is op de petrochemische industrie. Die boodschap zal hij zaterdag luid en duidelijk verkondigen.

“Vijftig procent van de opdrachten komt op de dag zelf binnen, dat vraagt van onze planners het nodige aan vakmanschap. Onze chauffeurs weten de weg op de terreinen waar ze het materiaal brengen, perfect. Wij zijn ervaren en deskundig in het transport op petrochemische bedrijven en dat onderscheidt ons van anderen”, besluit de directeur trots.