Clicky


Unit van Portakabin voor explosievenhonden op Schiphol

Unit van Portakabin voor explosievenhonden op Schiphol
27-05-2015 09:22 | Luchtvracht | auteur Tine van Knijff- van Hijum

AMSTERDAM - Portakabin uit Sliedrecht, de ontzorger op het gebied van modulaire huisvesting, levert voor DiagNose op Schiphol voor de tweede keer op rij een unit, genaamd Titan TN184. Momenteel wordt zelfs overlegd om een derde unit op airside (achter de douane) te plaatsen. Met een kolomvrije breedte van 4 meter en een lengte van 18 meter is de Titan TN184 de grootste modulaire unit die in Europa in één geheel wordt geleverd.

Deze unit is volledig ontworpen naar de wensen van DiagNose, het erkend internationaal instituut waar honden worden opgeleid om onder andere explosieven op te sporen in luchtvracht. Zo heeft Portakabin een wand met one-way-vision folie geplaatst. Op deze manier kunnen trainers de honden tijdens examens observeren, zonder de honden af te leiden.

Robbert Jan van Gent, directeur van Portakabin: "We onderscheiden ons in een persoonlijke aanpak. Om te garanderen dat onze units naadloos aansluiten op de wensen van de opdrachtgever, gaan we in het voortraject meestal drie keer langs om tot de kern van het vraagstuk te komen. Daarbij geven we voor de levering keiharde garanties af: een dag te laat geleverd, betekent een week lang gratis huur. Dit wordt nergens anders ter wereld op deze manier gedaan. Zo krijgen we tevreden klanten, wat ervoor zorgt dat ze bij ons terugkomen."

Tijdelijke huisvesting wordt tegenwoordig steeds vaker overwogen als serieus alternatief voor nieuwbouw. "Dit komt door een groeiende behoefte aan flexibiliteit", stelt Robbert Jan van Gent. "Bedrijven worden voorzichtiger om te investeren in permanente huisvesting. Niet alleen zitten ze hier een langere tijd aan vast; het is vooral onzeker of het pand ook in de toekomst geschikt blijft voor het bedrijf. Tijdelijke huisvesting is eenvoudiger aan te passen op veranderende behoeften."

De unit past exact op het smalle stuk grond van Menzies World Cargo, waar DiagNose de grond van huurt. Hildo Boelsma, accountmanager bij Portakabin: "Een concurrent kan dit formaat alleen leveren, als deze bijvoorbeeld vier units schakelt. Het voordeel van onze Titan TN184 is dat deze ter plaatse van de vrachtwagen wordt getakeld en klaar is voor gebruik. De inrichting doen we namelijk al op de werkplaats. Op het terrein van Schiphol hoeft dus niet gemonteerd te worden, wat de helft kan schelen in tijd en kosten. Bovendien beperkt dit de overlast voor Menzies World Cargo."

Portakabin heeft de Titan TN184 op maat ontworpen. Zo zijn de honden in staat hun speurwerk optimaal te verrichten. Willem van der Most van Spijk, commercieel directeur bij DiagNose: "De Titan TN184, die op de grond is geplaatst, komt volledig tegemoet aan onze eisen. In de unit worden de honden getraind. Hier scannen de honden verschillende luchtmonsters op aanwezigheid van explosieven. De samples bevatten lucht uit bijvoorbeeld containers of vrachtwagens. De trainingsruimte bevat één zogeheten blinde wand. Deze heeft geen ramen, zodat de honden niet worden afgeleid. Ook is het belangrijk dat de honden tijdens examens geobserveerd en beoordeeld kunnen worden. Dankzij een wand met one-way-vision folie kunnen we de honden wel zien, maar zij ons niet." Ook heeft Portakabin rubberen tegels op de vloer aangebracht, om te voorkomen dat de honden uitglijden en de vloer beschadigen.

Door de producten op deze manier toe te spitsen op de wensen van DiagNose, hoopt Portakabin te bouwen aan een relatie voor de lange termijn. "Ook onze service speelt hierbij een belangrijke rol", aldus directeur Van Gent. "In onze customer charter geven we de garantie af dat onze units op de afgesproken leverdatum en binnen budget worden geplaatst. Het blijft niet bij loze beloften: voor elke dag dat we te laat zijn, krijgt de klant een week gratis huur. Dit is wereldwijd uniek. Zelfs in het Verenigd Koninkrijk, waar Portakabin marktleider is, durft geen enkele andere partij die garantie over te nemen. Daarbij breiden we ook onze dienstverlening uit om klanten te ontzorgen. Zo regelen we bijvoorbeeld de omgevingsvergunning, de aansluiting op elektra of het straatwerk rondom de unit."

Deze goede relatie blijkt uit het feit dat DiagNose terugkomt bij Portakabin voor een tweede Titan TN184, die bovenop de eerste unit is geplaatst. Deze uitbreiding is nog niet voldoende. Momenteel is Portakabin namelijk in gesprek over het plaatsen van een derde unit van 3 bij 3 meter op Schiphol. Zo is het mogelijk de honden van DiagNose de vracht al op airside te laten controleren op explosieven of drugs. In dat geval hoeft de vracht niet eerst door de douane gecontroleerd te worden.

Over de samenwerking met Portakabin is DiagNose dan ook zeer tevreden. Van der Most van Spijk: "Portakabin is een bijzonder prettige partij om mee samen te werken. Wij hadden van te voren een duidelijk beeld van wat we wilden. Portakabin heeft al onze wensen professioneel uitgetekend en vervolgens op een perfecte manier vertaald naar een fraai gebouw. Dit is bovendien op tijd en binnen budget is opgeleverd. Het persoonlijk contact gedurende het traject, stelden we ook zeer op prijs."