Clicky


Vrachtverkeer Maasvlakte voldoet goed aan milieueisen

Vrachtverkeer Maasvlakte voldoet goed aan milieueisen
26-05-2015 13:28 | Transport | auteur Tine van Knijff- van Hijum

ROTTERDAM - Het vrachtverkeer op de Maasvlakte voldoet voor het overgrote deel aan de gestelde milieueisen. Die eisen zijn in nauw overleg met de vervoersbranche opgesteld, vanwege de komst van de Tweede Maasvlakte. Van alle gecontroleerde vrachtwagens voldoet inmiddels zo'n 98 procent van de Nederlandse en zo'n 84 procent van de buitenlandse vrachtwagens aan de eisen. Momenteel zijn er 17.000 buitenlandse trucks aangemeld.

Controles

Het is van belang gelijke voorwaarden te creëren voor alle transportbedrijven die actief zijn op de Maasvlakte. Daarom wordt sinds 2 april elke vrachtwagen door de camera’s geregistreerd en wordt iedere overtreder beboet.

Ook worden geregeld fysieke controles uitgevoerd op de toegangsweg naar de Maasvlakte, de N15. Chauffeurs die in overtreding zijn moeten direct betalen.

Registratieplicht

Nederlandse vrachtwagens worden automatisch geregistreerd door een koppeling van de RDW gegevens met de Rotterdamse database. De gemeente Rotterdam kan niet over buitenlandse kentekengegevens beschikken. Daarom zijn buitenlandse bedrijven verplicht eenmalig hun vrachtwagens bij de gemeente Rotterdam aan te melden.

Op niet geregistreerd staan, staat een  dwangsom van €340 voor particulieren, €2.250 voor bedrijven. Inmiddels zijn in een half jaar tijd meer dan zeventienduizend buitenlandse vrachtwagens bij Rotterdam geregistreerd.

Ondanks de snelle aanwas werkt Rotterdam  aan het verder verhogen hiervan, bijvoorbeeld door hen te informeren via buitenlandse brancheorganisaties.