Clicky


Lagere straf voor dochter topman Korean Air

Lagere straf voor dochter topman Korean Air
22-05-2015 12:02 | Algemeen | auteur De Redactie

SEOUL - De dochter van de topman van de Zuid-Koreaanse luchtvaartmaatschappij Korean Air is vrijdag vrijgelaten. De rechter zette de celstraf die Cho Hyun-ah uitzat wegens de rel die ze op 5 december schopte om volgens haar verkeerd opgediende macadamianoten om in een voorwaardelijke straf.

De directeursdochter heeft de veiligheidswet voor de luchtvaart, die strenge straffen voorschrijft, niet geschonden, oordeelde de rechtbank in tweede aanleg. Wel heeft ze zich schuldig gemaakt aan geweldpleging. De gevangenisstraf van een jaar die de rechter in eerste instantie had opgelegd verving de beroepsrechtbank in Seoul daarom door tien maanden voorwaardelijk met een proeftijd van twee jaar.

De 40-jarige Cho, die de leiding had over het cabinepersoneel van Korean Air, werd woedend toen ze in het vliegtuig macadamianoten in een zakje kreeg en niet, zoals volgens haar had gemoeten, op een schoteltje. Ze eiste dat het toestel terug zou keren naar de gate, zodat de purser die haar boosheid had gewekt van boord kon worden gezet, en bedreigde en belaagde het cabinepersoneel. De piloot weigerde eerst, maar zwichtte uiteindelijk toch. Het voorval kreeg al snel de naam 'nut rage' (nootjeswoede) en kwam wereldwijd in het nieuws.

Cho werd aanvankelijk veroordeeld voor het tot een koerswijziging dwingen van een verkeersvliegtuig onder een veiligheidswet die bedoeld is voor vliegtuigkapers. Maar de beroepsrechter vond de vergrijpen van Cho niet zwaar genoeg om een beroep op die wet te doen. Hij verwees bovendien naar Cho's 'innerlijke verandering' en stelde dat ze al zwaar gestraft is door de reputatieschade die ze heeft opgelopen, en besloot haar daarom een 'tweede kans' te gunnen.

Het akkefietje en de lange nasleep leidden in Zuid-Korea tot grote ophef. Veel Zuid-Koreanen zijn het wangedrag beu dat vooraanstaande ondernemersfamilies zich menen te kunnen veroorloven.

Verscheidene toeschouwers voor de rechtbank klaagden dat de rechter wel erg mild was voor Cho. "Als ze is vrijgelaten omdat ze berouw toonde, dan zijn er nog wel wat misdadigers die ook vrijgelaten zouden moeten worden", zei student Kim Ryeong-hui. "Het maakt me boos als mensen ondergeschikten slecht behandelen." (Novum/AP)