Clicky


DOC Kaas gaat in zee met Duitse partner DMK

DOC Kaas gaat in zee met Duitse partner DMK
21-05-2015 19:16 | Bedrijfsnieuws | auteur De Redactie

ZWOLLE - DOC Kaas, de tweede kaasmaker van Nederland, gaat in zee met het Duitse zuivelconcern DMK. De bij de coöperatieve onderneming uit Hoogeveen aangesloten melkveehouders hebben donderdag op een ledenvergadering in Zwolle in overgrote meerderheid ingestemd met de krachtenbundeling.

84,6% van de stemmen was aanwezig bij de stemming tijdens de algemene ledenvergadering in Zwolle. Van hen heeft 95,3% positief gestemd over het fusievoorstel. Het fusievoorstel werd op 19 maart jl. aangekondigd. 

"We zijn verheugd dat zoveel leden een fusie met DMK ook als de beste mogelijkheid zien om de doelen van DOC Kaas op korte en lange termijn te realiseren: een concurrerende en stabiele melkprijs, continuïteit en afnamegarantie," aldus Arjan Schimmel, voorzitter van het bestuur van DOC Kaas. "De positieve uitslag betekent dat de leden vertrouwen hebben in het voorgestelde fusieproces met DMK Group waarbij de nadruk ligt op het versnellen van onze ingezette strategie."

Tijdens de afsluiting van de algemene ledenvergadering nodigde Arjan Schimmel de leden die tegen het fusievoorstel hebben gestemd uit om in gesprek te gaan met directie en bestuur. "Ook met deze leden willen we graag verder."

De fusie voorziet erin dat de coöperatie DOC Kaas B.A. blijft bestaan en haar naam en identiteit behoudt. Het bedrijf DOC Kaas B.V. wordt een dochteronderneming van DMK en behoudt eveneens  zijn eigen naam en identiteit. De coöperatie DOC Kaas krijgt zeggenschap in de gefuseerde onderneming door een aandeel in DMK Group en wordt met één lid vertegenwoordigd in de raad van commissarissen van DMK en met twee leden in de algemene vergadering van aandeelhouders.

De leden van DOC Kaas blijven lid van de coöperatie DOC Kaas. De coöperatie levert alle melk aan DMK die hiervoor dezelfde melkprijs uitbetaalt als aan haar eigen leden-veehouders.

Voordat de bedrijfsfusie geëffectueerd kan worden, moeten er nog enkele stappen worden gezet. Zo moeten de bestuurlijke organen binnen DMK Group instemmen met het fusievoorstel (medio juni) en moeten de bevoegde mededingingsautoriteiten hun fiat geven. Ook zal de ondernemingsraad van DOC Kaas advies uitbrengen over het fusievoorstel met DMK Group.

De verwachting is dat het proces eind 2015 is afgerond en de fusie tussen DOC Kaas en DMK Group op 1 januari 2016 een feit is.

Rond DOC Kaas ontspon de afgelopen weken een overnamestrijd, waardoor het lange tijd onzeker was of een meerderheid van de leden mee zou gaan met het voorstel van de directie en het bestuur om de krachten te bundelen met DMK.

Twee andere gegadigden hadden zich aangediend die probeerden de leden ervan te overtuigen dat zij betere kandidaten waren. Het ging om de Duitse zuivelbedrijf Hochwald Foods en het Nederlandse kaasbedrijf A-ware uit Lopik.