Transport Online - Gerrit Zalm wist niets van nieuw bod NS

Gerrit Zalm wist niets van nieuw bod NS

Gerrit Zalm wist niets van nieuw bod NS
21-05-2015 12:40 | Algemeen | auteur Tine van Knijff- van Hijum

DEN HAAG - Toenmalig minister van Financiën Gerrit Zalm wist niets van de plannen van NS om samen met KLM en Schiphol een nieuw onderhands bod te doen op het vervoer op de hogesnelheidslijn HSL-Zuid. Hij hoorde pas van deze zogeheten Oranjecombinatie toen daar al maanden aan werd gewerkt. Het kabinet had toen al besloten om openbaar te gaan aanbesteden.

Dat Zalm en zijn ambtenaren niets wisten van de plannen die het ministerie van Verkeer en Waterstaat smeedde met de Oranjecombinatie, noemde Zalm "politiek onhandig, onverstandig." Hij zei er "fel op tegen" te zijn toen het in de ministerraad ter sprake kwam.

Gerrit Zalm ging ermee akkoord dat de NS in eerste instantie mocht bieden op het vervoer over de hogesnelheidslijn HSL-Zuid. Hij was het daar niet meer eens, maar legde zich neer bij de wens van verkeersminister Tineke Netelenbos.VVD-minister Zalm wilde liever meteen een openbare aanbesteding in plaats van een onderhandse gunning aan de NS, maar drukte zijn zin niet door. "Ik heb dat niet gewonnen."

Dat zei Zalm vanochtend tegen de parlementaire enquêtecommissie over de snelle trein Fyra. De commissie wil te weten komen waarom de Fyra veel te laat ging rijden en er door grote technische mankementen al snel weer de brui aan moest geven. (Novum)

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,852
Diesel1,492

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen