Clicky


Resolutie zet sociale dumping hoog op de agenda in België

Resolutie zet sociale dumping hoog op de agenda in België
21-05-2015 11:44 | België | auteur Tine van Knijff- van Hijum

BRUSSEL - Vice-eersteminister en minister van Werk, Economie en Consumenten Kris Peeters en Staatssecretaris voor Bestrijding van de sociale fraude Bart Tommelein verwelkomen de resolutie van de meerderheidspartijen in België om de sociale dumping strenger aan te pakken. De resolutie strookt met het actieplan sociale dumping van Bart Tommelein, dat op de Ministerraad van 5 december werd goedgekeurd, en tevens is opgenomen in het actieplan sociale fraude van 3 april.

Kris Peeters: “We moeten eensgezind werken om de sociale dumping tegen te gaan. De strijd tegen sociale dumping is van cruciaal belang als we de vele duizenden jobs in arbeidsintensieve sectoren als de bouw en de transport willen veiligstellen en de bedrijven en KMO’s in die sectoren kansen op groei willen bieden. We moeten ervoor zorgen dat onze bedrijven de concurrentie kunnen aangaan. Dat doen we door de strijd tegen sociale dumping op te voeren én door onze inspanningen om de loonlasten te verlagen. Volgend jaar volgt bijvoorbeeld een structurele verlaging van de loonlasten met 960 miljoen euro.”

Bart Tommelein: “Eén van mijn eerste initiatieven als staatssecretaris, was het opstellen van een actieplan sociale dumping. De strijd tegen sociale dumping is voor mij een topprioriteit. Daarom heb ik begin dit jaar ronde tafels opgestart met sectoren als de bouw en de transport. Samen met werkgevers, vakbonden en mijn bevoegde collega-ministers wil ik zo snel mogelijk concrete maatregelen uitwerken. De eerste conclusies van de ronde tafel bouw zullen we begin juli reeds kunnen voorstellen, en met de bevoegde ministers de verdere concretisering bespreken."

In de transportsector pleit de vice-eersteminister voor een evaluatie van de aanpak van controles door de inspectiediensten, zodat gezamenlijke acties door de verschillende inspectiediensten kunnen worden uitgebreid.

Intentieverklaring voor Nederland en Luxemburg

Staatssecretaris Bart Tommelein heeft een intentieverklaring voorgelegd aan Nederland en Luxemburg om schijnconstructies, frauduleuze uitzendkantoren en uitkeringsfraude samen aan te pakken. "Binnen de Benelux zullen we niet alleen gemeenschappelijke controles uitvoeren, maar ook expertise delen, gegevens uitwisselen en databanken matchen."

Centraal meldpunt

Om ervoor te zorgen dat elke melding van sociale dumping bij de juiste dienst terechkomt en goed opgevolgd wordt, komt er een centraal meldpunt. Tijdens de begrotingscontrole werd daarvoor budget voorzien. De FOD Werkgelegenheid is volop bezig met de uitwerking van dit meldpunt.

Sociale zekerheid innen in België

Momenteel wordt er vaak noch in België noch in het land van oorsprong sociale zekerheid betaald. "Door dit bedrag in België te innen en het door te storten, vangen we twee vliegen in één klap. Door de extra inkomsten voor het oorsprongsland zal de bereidheid om mee te werken groeien, en roepen we tegelijkertijd de sociale dumping in ons land een halt toe." Dit actiepunt staat in het actieplan sociale dumping van de regering.

“Ik ben verheugd dat de meerderheidspartijen in het parlement, net zoals de regering, het thema van de sociale dumping hoog op de agenda zetten. Maar sociale dumping is ook een Europees probleem. Het is dus goed nieuws dat Europees commissaris Marianne Thyssen de spelregels van detachering en de handhaving erop wil evalueren en bijsturen in haar ‘mobility package” aldus Bart Tommelein.

“Sociale dumping is een fenomeen dat onze economie grote schade toebrengt. We moeten samenwerken om deze schadelijke evolutie terug te draaien. Ik verwelkom daarom alle initiatieven die hiertoe bijdragen. De meerderheidspartijen geven een degelijke aanzet en ook de sector en de sociale partners zitten met ons rond de tafel om oplossingen te zoeken. Dit blijft dan ook een prioriteit voor de regering en voor mijzelf als minister van Werk en Economie”, besluit Kris Peeters.