Clicky


Renovatie Kreekrakbruggen bijna klaar

Renovatie Kreekrakbruggen bijna klaar
20-05-2015 15:46 | Wegwerkzaamheden | auteur Tine van Knijff- van Hijum

REIMERSWAAL - Rijkswaterstaat stelt half juni brug noord van de Kreekrakbruggen weer open voor verkeer. De renovatie van deze brug is dan volledig afgerond. Tot eind juli vinden nog wel werkzaamheden plaats op brug zuid.

Tot 22 mei wordt brug noord voorzien van een laag hogesterktebeton. Dit is de laatste fase van de renovatie. De brug is aan de onderzijde inmiddels voorzien van staalversterkingen. De scheurtjes in het stalen rijdek zijn gerepareerd. Na het aanbrengen van een slijtvaste laag, brengen we belijning aan en plaatsen we de vangrails. De renovatie van brug noord is half juni gereed.

Afrondende werkzaamheden brug zuid

Na de openstelling van brug noord worden nog enkele werkzaamheden uitgevoerd op brug zuid. Zo worden er nog nieuwe leuningen geplaatst, gietasfalt gestort aan de voet van de geleiderail en wordt de definitieve markering aangebracht. Het verkeer ondervindt nog tot eind juni hinder van deze werkzaamheden. De rijstroken blijven versmald en er geldt een snelheidsbeperking van zeventig kilometer per uur.

Alle rijstroken beschikbaar

Vanaf begin juli is ook op brug zuid de situatie weer normaal: de rijstroken zijn niet meer versmald en geldt er een maximumsnelheid van 120 kilometer per uur. Wel vinden er nog tot eind juli werkzaamheden vanaf de vluchtstrook plaats. Hier ondervindt het verkeer nagenoeg geen hinder van.

Scheepvaartverkeer

Tijdens het aanbrengen van de staalversterkingen onder de brug, was de vaarweg versmald tot 50 meter aan de ene zijde en 22 meter aan de andere zijde. Op dit moment is de vaarweg verbreed tot 90 meter. Vanaf half juni is de volledige vaarwegbreedte van 120 meter weer beschikbaar.

Renovatie stalen bruggen

Rijkswaterstaat beheert een groot aantal stalen bruggen die zijn gebouwd in de jaren zestig en zeventig. Een aantal van deze stalen bruggen vertoont vermoeiingsverschijnselen of voldoet niet meer aan de huidige eisen. Er is nu meer en zwaarder verkeer dan tijdens de bouw werd voorzien.

Daarom versterkt en renoveert Rijkswaterstaat deze bruggen, waaronder de twee stalen Kreekrakbruggen over het Schelde-Rijnkanaal. Tegelijkertijd wordt levensduur verlengend onderhoud uitgevoerd aan de twee betonnen bruggen over het Bathse Spuikanaal.

Dankzij deze ingrepen blijven de Kreekrakbruggen minstens dertig jaar een veilige verbinding.