Clicky


Prijs voor veilig werken met gevaarlijke stoffen

Prijs voor veilig werken met gevaarlijke stoffen
19-05-2015 15:38 | Bedrijfsnieuws | auteur Tine van Knijff- van Hijum

ZOETERMEER - Verladersorganisatie EVO en de Vereniging voor Veiligheidsadviseurs (VVA) roepen een prijs in het leven voor het veilig werken met gevaarlijke stoffen: de veiligheidsadviseur van het jaar. Dit maakten de organisaties vandaag bekend tijdens een bijeenkomst voor bedrijven die met gevaarlijke stoffen werken.

EVO en VVA willen met de prijs het werken met gevaarlijke stoffen, dat in Nederland tot het veiligst ter wereld behoort, nog meer gewicht, aandacht en erkenning geven. De organisaties willen de prijs volgend jaar voor het eerst uitreiken.

Veiligheid

Gevaarlijke stoffen klinken gevaarlijk, maar de risico’s worden beheerst door strenge veiligheidseisen. Hierdoor redden de stoffen redden soms zelfs levens, bijvoorbeeld als bedrijven er handschoenen voor chirurgen mee maken.

Ook zijn de stoffen nodig om te kunnen tanken, verven en schoonmaken. Dat het werken met gevaarlijke stoffen in Nederland zo veilig is, komt volgens EVO en VVA mede door de kennis van veiligheidsadviseurs.

Veiligheidsadviseur

Een veiligheidsadviseur, waarvan Nederland er duizenden telt, is verantwoordelijk voor de veiligheid van het werken met gevaarlijke stoffen in een bedrijf. Hij of zij wordt aangesteld als een onderneming gevaarlijke stoffen vervoert, laadt of lost.

Zo controleert de adviseur of bedrijven de voorschriften naleven en neemt hij preventief maatregelen om ongevallen te voorkomen.

EVO en VVA willen kandidaten beoordelen op vaardigheden die de veiligheid nóg verder bevorderen, zoals aandacht voor de veiligheid in de hele logistieke keten of een sterke overtuigingskracht richting collega’s in andere vakgebieden.