Clicky


Ondersteuning voor vervoersondernemers bij nascholing chauffeurs

Ondersteuning voor vervoersondernemers bij nascholing chauffeurs
19-05-2015 12:16 | Overig | auteur Tine van Knijff- van Hijum

HARDERWIJK - SOMA Bedrijfsopleidingen en Code 95 Nederland gaan intensief samenwerken om vervoersondernemers in Nederland te ondersteunen bij de verplichte nascholing van hun chauffeurs.

De Europese Richtlijn vakbekwaamheid (Code 95) stelt eisen aan de nascholing van beroepschauffeurs. Om als beroepschauffeur werkzaam te mogen zijn, dienen chauffeurs iedere vijf jaar 35 uur nascholing te volgen.

Sinds de invoering van de Richtlijn in 2008 is er sprake van een sterk versnipperde opleidingsmarkt. Volgens Koen Stephan, directeur SOMA Bedrijfsopleidingen, is de prijsdruk die hierdoor ontstaat van invloed op de kwaliteit van de trainingen.

"Door ons aan te sluiten bij Code 95 Nederland kunnen wij als SOMA Bedrijfsopleidingen kwaliteitstrainingen nog beter, breed beschikbaar maken voor beroepschauffeurs en zo bijdragen aan meer verkeersveiligheid."

Code 95 Nederland is een initiatief van de Verkeersveiligheid Groep Nederland en ANWB Drivers Academy. Code 95 Nederland biedt vervoersbedrijven een breed online platform waar werkgevers - maar ook individuele chauffeurs, eenvoudig zelf trainingen kunnen boeken. Aanmelden voor deze trainingen kan al vanaf één deelnemer op meerdere locaties in Nederland.

Kwaliteit trainingen waarborgen

"Door gerenommeerde opleiders als SOMA Bedrijfsopleidingen de mogelijkheid te bieden zich aan te sluiten ontstaat schaalvergroting en is het mogelijk de kwaliteit van de trainingen te waarborgen", zegt Eric Tolboom, directeur Verkeersveiligheid Groep Nederland. De partners van Code 95 Nederland willen met elkaar deze schaalvergroting benutten om met betaalbare opleidingen een positieve bijdrage te leveren aan meer veilige en duurzame verkeersdeelname.

Code 95 Nederland wil er veel voor doen om Nederland veiliger te maken. Een haalbare ambitie volgens Tolboom, die alle klanten van Code 95 Nederland kosteloos toegang geeft tot de unieke mobiliteitstools van e-Chauffeur.

TÜV Rheinland deed onderzoek naar de effectiviteit van deze tools en concludeerde dat bedrijven de ongevalkans van hun chauffeurs met 22% kunnen verlagen en tot 8,5% kunnen bezuinigen op de brandstofkosten en dus op de uitstoot van CO2.