Clicky


Maersk Line gaat schepen delen met MSC en MOL

Maersk Line gaat schepen delen met MSC en MOL
18-05-2015 13:46 | Algemeen | auteur Tine van Knijff- van Hijum

KOPENHAGEN - De Deense internationale rederij Maersk Line gaat schepen delen met Mediterranean Shipping Company (MSC) en Mitsui OSK Lines (MOL). De drie partijen tekenden een overeenkomst, Vessel Sharing Agreement (VSA), om op de routes van Azië naar de oostkust van Zuid-Amerika schepen uit te wissel.  

De route van Azië naar de oostkust van Zuid-Amerika is een belangrijke route voor het vervoer van elektronica en auto-onderdelen, voor de auto-industrie in Latijns-Amerika. Andersom worden vanaf de oostkust van Zuid-Amerika proteïnen vervoerd naar Azië.

De VSA zal het netwerk eenvoudiger maken en het operationele reactievermogen op de route verbeteren, verwachten de drie partijen. "Het zal ons ook in staat stellen om schepen te gebruiken die beter geschikt zijn voor de terminalmogelijkheden aan de oostkust van Zuid-Amerika", verwacht Maersk Line. Daarnaast denkt de rederij zo de bezettingsgraad van haar schepen te optimaliseren, waardoor grotere schaalvoordelen mogelijk zijn.



De VSA omvat 22 vaartuigen, die worden ingezet op twee routes. De eerste route gaat van Zuid-Korea via China, Hong Kong en Singapore naar Brazilië, Argentinië, en Uruguay en vervolgens via Zuid-Afrika weer terug naar Singapore, Hong Kong en uiteindelijk Zuid-Korea. De tweede route begint in China en gaat via Hong Kong en Singapore naar zeven locaties in Brazilië. Deze route keert ook via Zuid-Afrika weer terug naar Singapore en China. 

MSC en Maersk Line gebruiken hiervoor elk zes schepen van 9.000 TEU op de eerste route. MOL zal tien schepen van 5.500 TEU inzetten op de tweede route. Het eerste schip van de nieuwe VSA zal in de eerste week van julie vertrekken vanuit het Verre Oosten. De nieuwe VSA vervangt alle huidige VSA's op deze routes.