Transport Online - 'Impact problemen Fyra onderschat'

'Impact problemen Fyra onderschat'

'Impact problemen Fyra onderschat'
18-05-2015 10:35 | Algemeen | auteur Tine van Knijff- van Hijum

DEN HAAG - HSL-Zuid-exploitant HSA wist van de problemen met de Fyra, maar heeft de impact onderschat. Daarvoor heeft reizigersvereniging Rover eind 2012, vlak voordat de Fyra ging rijden, gewaarschuwd. Maar de druk om toch met de Fyra te beginnen, was te groot. Dat zei voorzitter Arriën Kruyt van reizigersvereniging Rover vanochtend bij de verhoren van de parlementaire enquêtecommissie over de Fyra.

Kruyt noemde het onverstandig om met de Fyra te gaan rijden, ook omdat er niet voor een snel alternatief was gezorgd. Ook zouden de risico's bekend kunnen zijn omdat in Denemarken al problemen waren met treinen van de Italiaanse Fyra-producent AnsaldoBreda.

Rampzalig

Daarnaast waren Nederlandse ambtenaren en de NS slecht op de hoogte van de manier van zakendoen in België. Daarom verliep de samenwerking met België over de HSL-Zuid "vanaf de eerste dag rampzalig", aldus Arriën Kruyt.

Volgens Kruyt was het zakelijk belang van de Belgen wezenlijk anders en speelden cultuurverschillen een grote rol. "Die kennis heeft behoorlijk ontbroken." Nederland was zich er ook onvoldoende van bewust dat de Belgen ook helemaal niet zaten te wachten op marktwerking op het spoor, zoals in Nederland op de HSL-Zuid het geval was. (Novum)Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,679
Diesel1,320

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions