Clicky


Europarlementariërs willen af van zzp-piloten

Europarlementariërs willen af van zzp-piloten
17-05-2015 18:51 | Algemeen | auteur De Redactie

HILVERSUM - Europarlementariërs van PvdA, CDA en ChristenUnie willen een einde maken aan de praktijken van goedkope vliegmaatschappijen om zzp-piloten achter de stuurknuppel plaats te laten nemen. Dat zeggen de politici zondagavond in het radioprogramma Reporter Radio (NPO Radio1).

Bij deze zogenoemde pay-to-fly-constructies, toegepast bij onder meer Ryan Air en Norwegian Airlines, begint een piloot met een schuld en lost die af door voor niets het vliegtuig te besturen. Hij betaalt als het ware om te mogen vliegen.

Blijkens een rapport van de Universiteit van Gent werkt de helft van het vliegerskorps op die manier bij goedkope luchtvaartmaatschappijen. Ze werken via een uitzendbureau, als zzp'er, met een nul-urencontract. Daardoor zouden de veiligheidsvoorschriften in het geding raken.

Europarlementariërs Peter van Dalen (ChristenUnie), Wim van de Camp (CDA) en Agnes Jongerius (PvdA) vinden dat de constructie verboden moet worden. Jongerius vindt zelfs dat piloten worden uitgebuit. Staatssecretaris Wilma Mansveld (Infrastructuur) wil dat Brussel de arbeidsconstructies aanpakt. (Novum)