Clicky


Meer dan 25 procent Belgische transportbedrijven kampt met liquiditeitsproblemen

Meer dan 25 procent Belgische transportbedrijven kampt met liquiditeitsproblemen
15-05-2015 10:00 | België | auteur De Redactie

BRUSSEL - Meer dan een kwart van alle Belgische transportondernemingen kampt met liquiditeitsproblemen. Dat blijkt uit een onderzoek van de Belgische transportsector die de UPTR, de Unie van Professionele Transporteurs en Logistieke Ondernemers, heeft laten maken.

Bij veel transportbedrijven in België staat het water tot aan de lippen. "Met deze stand van zaken is de transportsector niet in staat om bijkomende lasten zoals de kilometerheffing te dragen", besluit Michaël Reul, secretaris-generaal van de UPTR.

Aanleiding voor het onderzoek van de Belgische transportsector is de invoering van de kilometerheffing voor vrachtwagens in 2016.

Het audit- en financieel expertisebureau BDO heeft voor UPTR een vergelijking gemaakt van de situatie van de transportondernemingen op basis van de jaarrekeningen tussen eind december 2007 en eind december 2013.

Uit dit vergelijk blijkt dat de "nettomarge op omzet" (de verhouding tussen het exploitatieresultaat en de omzet) 2,4 procent bedroeg in 2013 tegen 3,6 procent in 2007; en 3,3 procent als het gemiddelde van de andere sectoren in 2013. In 2013 lag de gemiddelde betalingstermijn voor de transportfacturen op 65 dagen, tegenover 38 dagen voor het gemiddelde van andere sectoren.

29 procent van de transportondernemingen hebben een negatief exploitatieresultaat, dat is het resultaat voor financiële kosten en belastingen. En 13 procent van deze bedrijven hebben een negatief eigen vermogen, wat betekent dat ze dus meer schulden hebben dan activa.