Clicky


Brussel overweegt asielregels af te dwingen

Brussel overweegt asielregels af te dwingen
13-05-2015 16:26 | Binnenland | auteur De Redactie

BRUSSEL - De Europese Unie dringt er bij haar lidstaten op aan de EU-landen die de grootste toestroom migranten opvangen te helpen. Brussel waarschuwt dat het anders asielregels zal afdwingen.

Asielregels 'worden niet gebroken, ze worden onjuist toegepast en het wordt tijd dat we de bestaande regels correct toepassen', zei vicevoorzitter van de Europese Commissie Frans Timmermans woensdag. "Het is niet acceptabel dat mensen in de EU zeggen: 'Ja, we moeten voorkomen dat mensen in de Middellandse Zee omkomen', maar vervolgens stil blijven als wordt gevraagd: 'Wat moeten we met deze mensen doen?'"

Timmermans zette woensdag het migratiebeleid uiteen dat de Commissie heeft geformuleerd in een reactie op de vluchtelingencrisis in het Middellandse Zeegebied. De gevaarlijke oversteek in vaak gammele vaartuigen kostte in de afgelopen maand naar schatting aan zo'n zeventienhonderd mensen het leven.

In het plan van de Commissie zijn quota opgenomen voor het aantal vluchtelingen dat iedere lidstaat moet opnemen om de druk van de instroom op landen als Italië, Griekenland en Malta weg te nemen. Vrijwel alle bootvluchtelingen komen in een van deze drie landen aan. De quota zouden per land worden gebaseerd op inwonersaantal, het bruto binnenlands product en de werkgelegenheid.

Het plan kan echter op hevig verzet onder lidstaten rekenen. Onder meer Groot-Brittannië, Estland, Hongarije en Slowakije zeggen geen extra vluchtelingen te zullen opnemen. "We kunnen niets doen dat mensen aanmoedigt de gevaarlijke reis hier naartoe te ondernemen, en ook niets wat het werk makkelijker maakt voor de bendes die deze ellende veroorzaken", zei de Britse minister van binnenlandse zaken Theresa May in een stuk in The Times. "Daarom zal het Verenigd Koninkrijk niet meedoen aan een systeem met verplichte verhuizing of hervestiging."

Veel bootvluchtelingen komen uit oorlogsgebieden zoals Syrië en Libië. Landen van buiten de EU die al veel vluchtelingen uit deze gebieden hebben opgevangen hebben dan ook een mening over het plan van de EU.

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan riep Europa op meer mensen uit Syrië en Irak op te vangen en zei dat zijn land al aan zo'n twee miljoen mensen onderdak biedt. Ontwikkelde landen zouden hun 'plicht' moeten vervullen door met oplossingen te komen voor de crisis, zei Erdogan. (Novum/AP)