Clicky


Nieuwe EMC-normen voor railvervoer

Nieuwe EMC-normen voor railvervoer
13-05-2015 15:16 | Algemeen | auteur Tine van Knijff- van Hijum

DELFT - De normenreeks NEN-EN 50121 ‘Spoorwegen en soortgelijk geleid vervoer - Elektromagnetische compatibiliteit (EMC)’ is vernieuwd. De vijfdelige NEN EN 50121-reeks is opgezet volgens de laatste inzichten om comptabiliteit tussen de verschillende delen van het railvervoersysteem te bereiken en om overeenstemming met de EMC-richtlijn te behalen.

EMC-problemen duiken overal op, niet alleen in tractievoertuigen en de tractievoorziening, maar ook in alle subsystemen aan boord van rollend materieel en in de vaste installaties, zowel bij normaal bedrijf als bij storingen.

De wereld van het railvervoer is elektrotechnisch gezien complex. Het optreden van hoge belastingen (tot enkele MVA) en het gebruik van vermogenselektronica met het niet-lineair gedrag zorgt dat hogere harmonischen worden opgewekt.

Elektrische voeding

Een belangrijke toepassing in het railvervoer is de elektrische tractie; dit kan rechtstreeks, diesel-elektrisch of accu-aangedreven zijn. Daarnaast worden onder andere de verwarming, verlichting, airconditioning en de cateringvoorziening met al hun omzetters elektrisch gevoed.

Het seinwezen (met vele veiligheidsfuncties) en telecommunicatiesystemen (met onder andere passagiersinformatie) zijn uitgerust met talloze ICT-systemen die ook elektrisch gevoed moeten worden. Bij een niet-juist ontwerp liggen talloze problemen met ongewenste interactie op de loer.