Clicky


'Intelligent inspecteren' broodnodig op onveilige Europese wegen

'Intelligent inspecteren' broodnodig op onveilige Europese wegen
12-05-2015 11:39 | Transport | auteur Tine van Knijff- van Hijum

BRUSSEL (B) - Het vrachtverkeer op de Europese wegen zou veel beter gecontroleerd moeten worden, want er gebeuren veel te veel ongelukken waarbij vrachtwagens betrokken zijn, vindt Gerard Schipper, general delegate van de Euro Contrôle Route (ECR). Schipper ziet de oplossing in 'intelligent inspecteren'.

Er vallen in Europa elk jaar zo'n 25.000 doden in het verkeer en maar liefst 1,3 miljoen mensen raken zwaargewond als gevolg van een ongeluk op de weg. Dertien procent van al deze ongevallen valt toe te schrijven aan vrachtverkeer. Om het aantal ongevallen te reduceren zou de ECR graag zien dat de overheden en politiediensten veel beter op de hoogte zijn van op welke manieren er gesjoemeld wordt met bijvoorbeeld de tachograaf of met kaarten.

"Het gaat mij om intelligent inspecteren waarbij het van belang is dat de informatievoorziening bij de Europese inspectie en politiediensten op orde moet zijn. Dit is nu niet het geval. Dit maakt informatiegestuurd handhaven Europees breed onmogelijk", constateert Schipper.

Volgens de general delegate van de ECR kunnen hier nog slagen gemaakt worden binnen Europa, maar zonder dat er direct personele uitbreiding nodig is. "De behoefte aan specialisten blijft en ook daar zijn er nog slagen te maken, door bijvoorbeeld vorming en opleiding", aldus Schipper.

Gesjoemel met de tachograaf

Oorzaken voor onveilige situaties op de weg waar vrachtwagenchauffeurs bij betrokken zijn, zijn er legio te bedenken. Zo is bekend dat er flink wordt gesjoemeld met de tachograaf. Of dat ook direct leidt tot verkeersongevallen, is niet bekend. "Helaas is er geen causaal verband tussen het sjoemelen met de tachograaf en verkeersongevallen. Dit is niet onderzocht", aldus Gerard Schipper.

Ook afgeleid worden in de vrachtwagen, door bijvoorbeeld het gebruik van laptops en mobiele telefoons tijdens het rijden, kunnen leiden tot onveilige situaties. "Distractie is een regelrechte bedreiging voor de verkeersveiligheid", beaamt Gerard Schipper.

Conferentie

De ECR houdt op 17 en 18 juni een conferentie in Amsterdam over intelligent inspecteren, waarbij ook zal worden gehamerd op betere controle. Schipper hield vorige week al een bijeenkomst met leden van het Europees Parlement wegens de grote onveiligheid op de weg, de conferentie borduurt voort op een oplossing hiervoor.

De tweedaagse conferentie heeft als doel om kennis uit te wisselen, elkaar op de hoogte te brengen van de nieuwste ontwikkelingen in het Europese wegtransport en ambities voor de toekomst te formuleren. Onderzoeksleiders, trendwatchers, politieagenten, inspecteurs en vertegenwoordigers uit heel Europa komen bij elkaar om ideeën uit te wisselen over de zich snel ontwikkelende internationalisering van de economie en de gevolgen voor de inspecties op het gebied van het wegvervoer.

De conferentie zal zich richten op verdere invloed van (digitale) intelligentie, het gebruik van inventieve hulpmiddelen, databases, kennis en ervaringen met het oog op één doel: betere handhaving.