Clicky


Weer zware aardbeving in Nepal

Weer zware aardbeving in Nepal
12-05-2015 09:35 | Buitenland | auteur De Redactie

KATHMANDU - Nepal is dinsdag opnieuw getroffen door een zware aardbeving, dit keer met een magnitude van 7,3. Dat meldt de Amerikaanse geologische dienst USGS. Ten minste 36 mensen zijn om het leven gekomen en er vielen meer dan 1100 gewonden, zei het Nepalese ministerie van binnenlandse zaken. De verwachting is dat het dodental nog verder oploopt.

Reddingshelikopters zijn onderweg naar het getroffen gebied om hulp te verlenen. Mogelijk liggen mensen bedolven onder het puin, als gevolg van de beving of daaropvolgende aardverschuivingen. Volgens het ministerie zijn de districten Sindhupalchowk en Dolkha het zwaarst getroffen. Het district Gorkha is door aardverschuivingen afgesneden van de buitenwereld.

In het afgelegen stadje Chautara stortte een aantal gebouwen in en vielen zeker vier doden, deelde de Internationale Organisatie voor Migratie (IOM) mee. In omliggende dorpen raakten meer dan honderd mensen gewond. De IOM zei dat een zoek- en reddingsteam in Chautara op zoek is naar overlevenden. Het stadje werd na de beving enkele weken geleden een centrum voor humanitaire hulp. Tientallen hulpverleners trekken van daaruit dieper de binnenlanden in om slachtoffers bij te staan.

Volgens het Noorse Rode Kruis zijn er 'veel gewonden en meerdere doden' gevallen. De organisatie werkt vanuit Chautara en liet via Twitter weten dat zij in haar hospitaal al verscheidene patiënten heeft ontvangen.

De beving van 25 april had een magnitude van 7,8 en vond niet ver van de Nepalese hoofdstad Kathmandu plaats. Dit keer lag het epicentrum verder weg, in een afgelegen gebied in de buurt van de grens met China, tussen Kathmandu en Mount Everest. De aardbeving had ditmaal plaats op een diepte van 18,5 kilometer, dieper dan de vorige. Hoe dieper een beving plaatsvindt, hoe minder schade er doorgaans op de oppervlakte wordt aangericht. De beving werd gevolg door ten minste zes naschokken.

In Kathmandu werd de beving dinsdag ook gevoeld. Zeker twee gebouwen in de hoofdstad zijn ineengezakt. De internationale luchthaven werd uit voorzorg gesloten. Na de eerdere beving werd flinke schade aangericht, ook aan gebouwen die overeind bleven staan, wat het gevaar van instorting dit keer vergroot.

De beving werd tot in het noorden van India gevoeld. In de Indiase hoofdstad New Delhi schudden gebouwen op hun grondvesten. Ook in Tibet beefde de grond, tot in de hoofdstad Lhasa werden trillingen waargenomen.

Eind april kwamen meer dan 8150 mensen om het leven en raakten bijna achttienduizend mensen gewond. Hele dorpen werden met de grond gelijk gemaakt door de bevingen of de aardverschuivingen die erop volgden. (Novum/AP)