Clicky


Lezers Transport Online: Niet bang voor minder privacy in de vrachtwagen

Lezers Transport Online: Niet bang voor minder privacy in de vrachtwagen
08-05-2015 16:36 | Transport | auteur Tine van Knijff- van Hijum

DE WESTEREEN - De lezers van Transport Online zijn niet bang dat met de komst van steeds meer computergestuurde systemen in de vrachtwagen, hun privacy in het gedrang komt. Een stelling die de redactie vandaag op Facebook plaatste laat zien dat vrachtwagenchauffeurs niets te verbergen hebben en ook de veiligheidsvoordelen zien van het altijd traceerbaar zijn.

De stelling werd geplaats naar aanleiding van een vraag van één van onze lezers. Hij vroeg zich af waar de grens ligt voor de privacy van de chauffeur, "als alles met de huidige technische plannen vanaf afstand aangestuurd maar ook vooral gecontroleerd wordt." Die grens is nog lang niet bereikt, is aan de reacties af te lezen. "Zolang je eerlijk en netjes je werk verricht heb je niets te verbergen", vindt één van de reageerders, die reactie werd door andere beaamd.



"Mijn vader heeft vroeger legionella opgelopen met douchen in Frankrijk. Dankzij de boardcomputer konden we hem snel vinden, anders was hij overleden. Dus het heeft twee kanten", was het concrete voorbeeld van een andere lezer. Een ander beaamde: "Als er wat gebeurt is het ook van voordeel voor de chauffeur." Daar werd op ingehaakt met: "Als er onderweg wat gebeurd kunnen ze het veel sneller zien. En eventueel hulp inschakelen."

Computergestuurde systemen kunnen dus -en misschien wel vooral- in het voordeel van de chauffeur werken. Privacy is daarin voor de chauffeurs van ondergeschikt belang ten opzichte van veiligheid.

Ook een idee voor een stelling? Mail naar t.vanknijff@transport-online.nl