Transport Online - CDA: Actie Europese Commissie nodig tegen Duits tolplan

CDA: Actie Europese Commissie nodig tegen Duits tolplan

CDA: Actie Europese Commissie nodig tegen Duits tolplan
08-05-2015 15:04 | Buitenland | auteur Tine van Knijff- van Hijum

DEN HAAG - CDA-Europarlementariër Wim van de Camp is zeer teleurgesteld dat nu ook de Duitse Bondsraad (Duitse Eerste Kamer) de tolplannen heeft goedgekeurd. Verkeersminister Dobrindt wil de tol vanaf 1 januari invoeren op de Duitse autobahn. CDA vindt dit een slecht plan, omdat het een manco heeft. De Duitse minister Dobrindt wil namelijk vooral de niet-Duitsers laten opdraaien voor de kosten.

"De eigen Duitse automobilisten krijgen lagere wegenbelasting in ruil voor het vignet. Dat is pure discriminatie op basis van nationaliteit. En als we in Brussel nu ergens tegen zijn, is het wel onderscheid op basis van nationaliteit", aldus Van de Camp. Lidstaten zijn vrij een tolsysteem in te voeren zolang deze niet strijdig is met bestaande Europese wet- en regelgeving.

Nu het plan door de Duitse Bondsraad is, zal de Europese Commissie zich met de plannen gaan bemoeien. Die moet toetsen of het plan aan de EU-regels voldoet. Zoals het er nu ligt, is het vrijwel zeker niet in orde, aldus Van de Camp. Zo nodig kan Duitsland voor het EU-Hof van Justitie worden gesleept, meent de Europarlementariër.

"Ik hoop dat de Europese Commissie haar rug rechthoudt en zo nodig stappen onderneemt tegen Duitsland", aldus Van de Camp. "Daar komt nog bij dat deze maatregel het vrije verkeer van goederen en personen op de interne markt zal belemmeren."

Al in september 2014 voerde Van de Camp samen met de ANWB actie tegen de Duitse tolplannen. Toen nam hij ruim 42.000 handtekeningen in ontvangst tegen het plan.

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

De rijverboden voor deze week: maandag 3 mei t/m zondag 9 mei

Alle Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,895
Diesel1,525

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen