Clicky


Lezers Transport Online: Autonoom rijdende vrachtwagens kunnen taak chauffeur niet overnemen

Lezers Transport Online: Autonoom rijdende vrachtwagens kunnen taak chauffeur niet overnemen
07-05-2015 16:48 | Transport Online | auteur Tine van Knijff- van Hijum

DE WESTEREEN - Daimler heeft er nu één op de weg in Amerika, MAN onderzoekt de mogelijkheden in Duitsland: de autonoom rijdende vrachtwagen rukt op. De redactie van Transport Online vroeg haar lezers op Facebook of de komst van autonoom rijdende vrachtwagens het einde betekent voor het beroep van vrachtwagenchauffeur. De overgrote meerderheid vindt dat dat absoluut niet het geval is en dat er altijd een chauffeur op de wagen nodig blijft.

"De taak van de chauffeur gaat wel veranderen", was één van de reacties. "Hij zal moeten zorgen dat de systemen juist op elkaar afgestemd zijn en kunnen ingrijpen als het nodig is. Maar aan het eind van het snelwegtraject zal gewoon weer door een chauffeur moeten worden gereden. En ook op de snelweg is het niet ideaal, er rijden daar nog jarenlang vrachtwagens rond die geen geavanceerde systemen hebben."

Een andere lezer vond het gebruik van hulpmiddelen prima, als de chauffeur maar de overhand houdt. Een ander zag het wat somberder in: die zag de vrachtwagen wel overgenomen worden door computers "zodra de systemen doorontwikkeld zijn."



Eén van de reacties was dat eerst maar eens de andere problemen in de transportsector en het land opgelost moeten worden. "Domme proefballonnetjes zijn het, die opgelaten worden door een of andere 'te duur' betaalde persoon of instantie, die nog nooit een vrachtauto van binnen hebben gezien, en alleen maar bezig zijn om nog meer mensen het brood uit hun mond te stoten!"

Meerdere lezers vroegen zich af zo'n autonoom rijdende vrachtwagen ook zijn eigen boekhouding doet, de zekering van de verlichting vervangt en ook zelf kan laden en lossen. Een andere lezer gaf het antwoord: "Een robot/computer kan nooit de functie van de chauffeur overnemen want het chauffeursvak is veelzijdig en vraagt vaak veel van het vakmanschap van de chauffeur."

Een ander zag al ongelukken gebeuren: "Ik houd mijn hart vast als de techniek het begeeft en de chauffeur de krant leest... Op wie zijn conto komen dan de doden die er vallen."

Hulpmiddelen in de vrachtwagen kunnen het werk van een vrachtwagenchauffeur wel makkelijker maken: "Als hulpmiddel ben ik wel een voorstander; ik rij nu met Adaptive Cruise Control en is bijna perfect."

Het moge duidelijk zijn: het mag dan een autonoom rijdende vrachtwagen genoemd worden, helemaal autonoom mag die van onze lezers nooit worden: veel te gevaarlijk! Uiteraard houdt de redactie u op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen omtrent dit onderwerp.

Zelf een onderwerp voor een stelling? Mail naar: t.vanknijff@transport-online.nl