Transport Online - Breed draagvlak onder Belgische bevolking voor kilometerheffing vrachtwagens

Breed draagvlak onder Belgische bevolking voor kilometerheffing vrachtwagens

Breed draagvlak onder Belgische bevolking voor kilometerheffing vrachtwagens
07-05-2015 11:18 | België | auteur De Redactie

BRUSSEL - De kilometerheffing voor vrachtwagens, die vanaf april volgend jaar op de Belgische wegen wordt ingevoerd, heeft een breed maatschappelijk draagvlak: maar liefst 76 procent van de Belgen is voor de invoering, terwijl slechts 6 procent liever niet wil dat de heffing er komt. Dat blijkt uit een representatieve steekproef van 1.001 Belgen, uitgevoerd door onderzoeksbureau Ipsos in opdracht van Bond Beter Leefmilieu (BBL).

"De overheid moet de kilometerheffing voor vrachtwagens zo snel mogelijk invoeren en aangrijpen om de luchtvervuiling door vrachtwagens terug te dringen", zegt Mathias Bienstman, beleidscoördinator van BBL. "De Vlaming vindt dit een goede maatregel, ook omdat de buitenlandse vrachtwagens nu eindelijk meebetalen voor de kosten die ze veroorzaken."

De drie gewesten beslisten om vanaf april 2016 een heffing per gereden kilometer in te voeren voor zowel binnen-­ als buitenlandse vrachtwagens van meer dan 3,5 ton. De tarieven zullen verschillen volgens gewicht en emissieklasse van de vrachtwagens. Ze gelden op snelwegen en een aantal andere hoofdwegen.

Twee op de drie van de ondervraagden in de BBL-enquête vinden dat de kilometerheffing voor vrachtwagens afhankelijk moet zijn van de milieulast die de vrachtwagen veroorzaakt. Een tweede criterium dat steun krijgt is een tariefverschil op basis van gewicht.

"De bevolking vindt het logisch dat de vrachtwagens die het meest vervuilen of het meest het wegdek beschadigen, ook het meest moeten betalen", concludeert Mathias Bienstman.

Een grote meerderheid van de ondervraagden in het onderzoek is ook voorstander van meer maatregelen tegen luchtvervuiling door transport (74 procent), zoals een ‘modal shift’ waarbij meer goederen per spoor en binnenvaart worden vervoerd (81 procent).Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,744
Diesel1,409

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Foto's

Stuur uw foto's naar onze redactie, dan plaatsen wij deze voor u.

Truckoccasions