Clicky


Ultimatum voor FME in Metalelektro cao-impasse

Ultimatum voor FME in Metalelektro cao-impasse
07-05-2015 10:24 | Arbeidsvoorwaarden | auteur De Redactie

UTRECHT - CNV Vakmensen heeft FME, werkgeversvertegenwoordiger van 1200 bedrijven in de Metalektro zoals DAF, ASML, Siemens, Polynorm en Stork vandaag een ultimatum gesteld.

Het ultimatum volgt op het beëindigen van de onderhandelingen over een nieuwe cao voor de 150.000 werknemers in de sector door de FME vorige week. CNV Vakmensen onderhandelaar Peter de Jong: "Mede dankzij de werknemers gaat het goed met de sector. Dan is het goed dat werknemers hier ook van profiteren. Er is ruimte voor echte loonsverhoging. Wij zijn ook verbaasd door het voorstel van de FME om werkgevers eenzijdig de mogelijkheid te geven afstand te nemen van cao-afspraken. Zo ondergraaf je de cao en de positie van werknemers. Daar gaan we nooit mee akkoord." 

Het ultimatum verloopt op 15 mei om 12:00 uur. Als de FME niet voldoet aan de eisen van CNV Vakmensen zullen acties volgen.

'Het draait om zeggenschap'

In de voorstellen van CNV Vakmensen wordt een looneis van drie procent gesteld. 0,5 Procent van deze looneis wordt in de voorstellen voor iedere werknemer uitgekeerd in de vorm van een individueel scholingsbudget. Dit budget is het eigendom van de werknemer en de werknemer heeft de mogelijkheid het budget mee te nemen naar een volgende werkgever. De Jong: "De tijd dat je na het doorlopen van een beroepsopleiding veertig jaar hetzelfde werk kan doen is voorbij. Door ICT, robotisering en andere innovaties verandert de rol van de werknemer sterk in de Metalektro. Wij vinden het rechtvaardig dat werknemers in deze sector de middelen krijgen om zich hier op voor te bereiden. Daar is tijd en geld voor nodig."

CNV Vakmensen doet daarom vernieuwingsvoorstellen zodat de werknemer, zonder loon en pensioen in te leveren, meer mogelijkheden krijgt werk en privé te combineren. 'Krijgen deze werknemers deze mogelijkheden niet, dan vrezen wij dat werknemers gaan afhaken om fysieke of mentale redenen". Om duurzaam meedoen te bevorderen is het van belang dat betere afspraken worden gemaakt over het werken in ploegendiensten; doorwerken in nachtdiensten of onregelmatige diensten tot je pensioen is daarom niet gewenst", aldus De Jong.

De huidige cao metalektro is op 1 mei jl. afgelopen. Een nieuwe cao is mede van belang voor de voortzetting van het met minister Asscher afgesproken sectorplan.

Foto's

  • B. Kuil
    B. Kuil
  • B. Kuil
    B. Kuil
  • B. Kuil
    B. Kuil
  • Bek en Verburg BV