Mijlpaal voor Groningse havens, eerste zeeschip volledig op LNG in Eemshaven

Mijlpaal voor Groningse havens, eerste zeeschip volledig op LNG in Eemshaven [+foto]
05-05-2015 18:53 | Algemeen | auteur De Redactie

EEMSHAVEN - In de Eemshaven is dinsdagavond 5 mei de Noorse MS Kvitbjørn binnen gelopen, het is voor het eerst dat een zeeschip dat op LNG vaart de haven aan doet.

Het schip maakt deel uit van de bestaande Noorse lijndienst welke door de Noorse rederij NorLines AS in samenwerking met Sealane (Eemshaven) wordt onderhouden en die wekelijks diepgevroren vis vanuit Noorwegen naar Eemshaven transporteert.

De schepen bieden een geheel nieuw concept waarbij gecombineerde lading, koel/vries, RoRo en containers, kan worden vervoerd.

LNG is een belangrijke brandstof dat landelijk hoog op de agenda staat. Zo neemt Groningen Seaports op nationaal niveau deel aan het Nationaal LNG Platform en op Noord-Nederlands niveau aan de Taskforce LNG Noord Nederland.

Ook het Noorden van Nederland (en Duitsland) wil zich bewijzen als een regio die LNG omarmt. Er wordt gewerkt aan een Masterplan LNG. In 2014 heeft zich een consortium gevormd rondom de ontwikkeling van een LNG bunkerlocatie in Eemshaven; "LNG Noord Nederland".

Groningen Seaports is onderdeel van dit consortium dat verder bestaat uit Energy Valley, Gasunie en GDF-Suez. Het consortium werkt aan de uitwerking van de diverse plannen tot concrete projecten.

Havenmeester André Bruijn zal - volgens een goed nautisch gebruik - de kapitein van de MS Kvitbjørn met een zogenaamd havenschildje verwelkomen vanwege het feit dat het de eerste keer is dat het zeeschip de haven aandoet.

©Foto: ASMediaNieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,776
Diesel1,478

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Rijverboden