Transport Online - Pas op: zeer slecht weer op komst in België en Frankrijk

Pas op: zeer slecht weer op komst in België en Frankrijk

Pas op: zeer slecht weer op komst in België en Frankrijk
04-05-2015 15:38 | Buitenland | auteur Tine van Knijff- van Hijum

PARIJS - Meteo France waarschuwt dat er zeer slecht weer op komst is in België en Frankrijk, met onweer, harde wind en storm. Voor zeven Franse departement is een code oranje afgekondigd: Charente, Charente-Maritime, Deux-Sèvres, Vienne, Dordogne, Gironde en Haute-Vienne. Van vanavond zes uur tot morgenmiddag één uur wordt het daar zeer stormachtig.

Vanmiddag kunnen lokaal al onweersbuien toeslaan tussen Médoc en Poitou-Charentes, aldus Meteo France. Dat zou een voorloper zijn van een sterkte verslechtering van het weer, met potentieel hevige stormen die invloed hebben op de Gironde en de westelijke Poitou-Charentes. De weersvoorspellers waarschuwen vanaf de late namiddag voor hagelstenen van twee centimer doorsnee en hevige windstoten van lokaal meer dan honderd kilometer per uur.

De storm zou vannacht de oostelijke Limousin bereiken en waakzaamheid is ook geboden op de Creuse en Corrèze. Landes en Lot-et-Garonne kunnen ook worden getrioffen door lokale onweersbuien. De hagelstenen die daarbij vallen, zouden wel eens twee centimeter doorsnee kunnen zijn. 

Het komt allemaal door een grote depressie die vanochtend aan land is gekomen via de Golf van Biskaje. De vrijwel gelijktijdige komst van koude lucht en de aanzienlijke hoogte van vocht boven de Atlantische Oceaan genereert een bijzonder instabiele situatie in Poitou en België. Overal in dit gebied worden vortexwinden gevreesd.

Ter hoogte van de Pyreneeën, wordt de zuidenwind sinds vanmiddag al steeds sterker. Daar wordt halverwege de avond een storm verwacht met rukwinden van 130 tot 140 kilometer per uur.Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

De rijverboden voor deze week: maandag 29 juni t/m zondag 5 juli

Alle Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,679
Diesel1,317

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions