Clicky


Arabische coalitietroepen landen in Jemen

Arabische coalitietroepen landen in Jemen
03-05-2015 15:25 | Buitenland | auteur De Redactie

SANAA - Minstens twintig militairen van de door Saudi-Arabië aangevoerde coalitie die de strijd heeft aangebonden met de Houthi-rebellen zijn zondag in Jemen geland. De soldaten zijn op 'verkenningsmissie', zeggen Jemenitische militaire bronnen en ooggetuigen.

De in het zwart gehulde en gemaskerde troepen gingen volgens ooggetuigen aan land in de zuidelijke havenstad Aden, die al geruime tijd wordt belegerd door de Houthi's. Ze kwamen aan op een kuststrook tussen de wijk Al-Mansoura en het vliegveld van de stad. Boven het landingsgebied hingen gevechtshelikopters.

Van gevechten tussen de coalitietroepen en de Houthi-rebellen of de met hen verbonden legereenheden die trouw zijn gebleven aan de voormalige president Ali Abdullah Saleh is nog niets vernomen.

De rebellen en troepen die loyaal zijn aan Salehs opvolger, president Abed Rabbo Mansour Hadi, vechten al weken om Aden. De strategisch gelegen stad resideerde Hadi na zijn vlucht uit de hoofdstad Sanaa, tot de rebellen hem ook daar in het nauw brachten. Hij is vervolgens uitgeweken naar Saudi-Arabië, dat inmiddels een soennitische coalitie leidt die het tegen de sjiitische Houthi's opneemt.

Saudi-Arabië en zijn bondgenoten voerden de afgelopen weken luchtaanvallen uit op stellingen van de rebellen. Vervolgens zou een legeroperatie te land volgen, kondigde Riyad eerder al aan. (Novum/AP)