Clicky


Rechter oordeelt: Farm Trans rechtszaak moet in Bergen op Zoom gevoerd worden

Rechter oordeelt: Farm Trans rechtszaak moet in Bergen op Zoom gevoerd worden [+foto]
01-05-2015 20:18 | Arbeidsvoorwaarden | auteur De Redactie

BREDA - De rechtbank in Breda heeft vanmiddag na een verweer van Farm Frites transporteur Farm Trans beslist dat de inhoudelijke behandeling van de zaak tegen de aardappel transporteur verwezen wordt naar de locatie Bergen op Zoom.

Vanmorgen diende een kort geding, dat de bond heeft aangespannen wegens ontduiking van de CAO en het uitbuiten van Poolse chauffeurs. In dat kort geding heeft Farm Trans een zogenaamd "incident" opgeworpen en gesteld dat de rechtbank deze zaak niet mag behandelen. De rechtbank heeft in de ogen van FNV onjuist geoordeeld en de zaak verwezen naar Bergen op Zoom waar de zaak alsnog behandeld gaat worden. 

Edwin Atema van FNV- VNB is blij en teleurgesteld tegelijk: "Wij zijn blij dat de zaak nu verder kan, maar het is erg teleurstellend dat Farm Trans met dit soort formalistische punten probeert om de zaak uit te stellen en weg te lopen voor haar verantwoordelijkheid."

Volgens de bond handelt Farm Trans in strijd met de CAO, door Poolse chauffeurs tegen een salaris van ongeveer € 500,- per maand in en vanuit Nederland tewerk te stellen. Volgens de Nederlandse CAO hebben deze chauffeurs recht op Nederlands loon.

Atema: "Ook volgens Europese regels moeten de chauffeurs Nederlands loon krijgen. Sinds februari geldt de CAO voor iedereen en dus ook voor Farm Trans. Wij hebben daarom de rechter gevraagd Farm Trans te verplichten om de CAO na te leven en een schadevergoeding te betalen. Ik ben blij dat die zaak nu weer verder gaat."

FNV voert in het kader van de actie "Gelijk werk, gelijk loon" meerdere procedures tegen transportbedrijven met dochterbedrijven in Oost-Europa. Onlangs heeft de Rechtbank Den Bosch in een zaak over Hongaarse chauffeurs de vakbond nog gelijk gegeven. Op 1 mei heeft FNV in Amsterdam een grote manifestatie georganiseerd, met als inzet "Koopkracht en echte banen".