Clicky


Betere bereikbaarheid Zuidasdok kost één miljard euro

Betere bereikbaarheid Zuidasdok kost één miljard euro
01-05-2015 10:49 | Algemeen | auteur Tine van Knijff- van Hijum

AMSTERDAM - Als aanbestedende dienst namens de mede-opdrachtgevers ProRail en de gemeente Amsterdam kondigt Rijkswaterstaat vandaag de aanbesteding voor Zuidasdok aan. Het project Zuidasdok omvat de A10 (gedeeltelijk ondergronds brengen en de knooppunten Amstel en De Nieuwe Meer), de ontwikkeling van de station Amsterdam Zuid tot openbaarvervoerterminal en de inrichting van de openbare ruimte. De waarde van het project is begroot op circa 1 miljard euro en de gunning ervan is beoogd in het tweede kwartaal 2017.

Integrale projectaanpak

Zuidasdok is een uniek project. Op een relatief klein oppervlak dat bovendien zeer intensief gebruikt wordt door autoverkeer, OV en andere weggebruikers, vindt een ingrijpende bereikbaarheidsverbetering plaats. Er is gekozen voor een integrale projectaanpak omdat de verschillende werkzaamheden als gevolg van de beperkte ruimte en functionele samenhang onlosmakelijk met elkaar zijn verbonden. Dit besluit is genomen na zorgvuldige afweging van alternatieven zoals het opknippen in meerdere percelen. Vanwege de substantieel langere bouwtijd en veel hogere kosten zijn deze opties verworpen ten gunste van de integrale projectaanpak.

Er bestaat voldoende belangstelling bij marktpartijen om (als combinatie) in te schrijven voor dit megaproject.

In het programma van eisen voor Zuidasdok worden duidelijke eisen gesteld ten aanzien van geluidsoverlast en bouwhinder. Diverse omgevingspartijen hebben hierover meegedacht. De opdrachtnemer wordt uitgedaagd om de beste oplossing te bedenken voor de doorstroming en de bereikbaarheid van het gebied en de gebouwen, het beperken van overlast, slimme bouwlogistiek en een goede vormgeving en inpassing. Hoe meer kwaliteit een partij voor het project weet te creëren, door de beste oplossingen of maatregelen aan te bieden, des te groter de kans dat deze de opdracht krijgt.

Planning

De dialoogfase van de aanbesteding is gepland in september 2015. Daarin zal in gesprekken met geïnteresseerden uitgebreid gesproken worden over de veelzijdigheid en complexiteit van het project, de beperkt beschikbare ruimte en de vaardigheden waarover de opdrachtnemer zal moeten beschikken. De gunning van de opdracht op basis van EMVI zal naar verwachting in 2017 plaatsvinden, waarna de bouw eind 2017 van start kan gaan. In 2028 is Zuidasdok gereed.

©Foto: RijkswaterstaatNieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

De rijverboden voor deze week: maandag 5 juni t/m zondag 11 juni

Alle Rijverboden

Foto's

Stuur uw foto's naar onze redactie, dan plaatsen wij deze voor u.

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,964
Diesel1,646

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions