Clicky


Dodental Nepal boven 5000

Dodental Nepal boven 5000
29-04-2015 13:53 | Buitenland | auteur De Redactie

PASLANG - Het dodental van de aardbeving in Nepal is de vijfduizend gepasseerd. Dat heeft de politie in Nepal woensdag bekendgemaakt. Meer dan tienduizend mensen raakten gewond door de natuurramp van zaterdag.

Tot dusver zijn er 5093 slachtoffers geteld. Volgens de Verenigde Naties zijn in totaal 8,1 miljoen op een of andere manier geraakt door de beving. Dat is ruim een kwart van de totale bevolking. Ondertussen hebben 1,4 miljoen mensen in Nepal voedselhulp nodig, maar door de enorme verwoesting is het lastig hulpgoederen op de juiste plaatsen te krijgen.

Vooral meer afgelegen delen van het land zijn door aardverschuivingen lastig te bereiken, aldus Geoff Pinnock van het Wereldvoedselprogramma. "Onder normale omstandigheden zou een regering in staat moeten zijn om tien- tot dertigduizend mensen te helpen. Maar we hebben het hier over ruim 8 miljoen. Dat gaat niet van de ene op de andere dag."

Zo'n tweehonderd mensen blokkeerden woensdag het verkeer in de hoofdstad Kathmandu om te protesteren tegen het in hun ogen lage tempo waarmee hulpgoederen worden afgeleverd. De politie greep in. Er werd over en weer geduwd en getrokken, maar niemand werd gearresteerd.

Een van de betogers zei nog helemaal geen hulp te hebben gekregen. "We hebben honger en we hebben nog niks te drinken gekregen. We kunnen niet slapen. Ik heb een kind van 7 dat in de openlucht slaapt. Het wordt koud en mensen beginnen longontstekingen te krijgen."

De politie heeft de afgelopen dagen ook vermoedelijke plunderaars gearresteerd. De verdachten zouden niet alleen huizen hebben leeggeroofd, maar ook paniek hebben gezaaid door geruchten over nieuwe bevingen te verspreiden. In totaal zijn 27 mensen aangehouden. (Novum/AP)