Clicky


FNV Transport en Logistiek stuurt PostNL voorstellen voor verbetering situatie pakketbezorgers

FNV Transport en Logistiek stuurt PostNL voorstellen voor verbetering situatie pakketbezorgers
28-04-2015 11:25 | Arbeidsvoorwaarden | auteur De Redactie

UTRECHT - FNV Transport en Logistiek heeft PostNL een brief gestuurd met concrete voorstellen om de situatie van de pakketbezorgers te verbeteren. De vakbond hoopt voor 7 mei een uitnodiging te krijgen van PostNL voor overleg.

Twee jaar na de grote staking van de pakketbezorgers in juni 2013 wordt het hoog tijd voor onderhandelingen met PostNL.

Reinier Stroo, bestuurder FNV Transport en Logistiek: “De zogenaamd zelfstandige ondernemers werken alleen voor PostNL en kunnen niet onderhandelen over hun tarief, dat te laag is. De pakketbezorgers willen daarom óf in vaste dienst óf echte zelfstandigen worden met het recht voor meerdere opdrachtgevers te werken en vrij te onderhandelen over hun tarieven.”

De FNV heeft PostNL voorgesteld dat PostNL over drie jaar alleen nog werkt met echte zelfstandigen, die meerdere reële opdrachtgevers hebben, waardoor ze reëel kunnen onderhandelen over de tarieven.

Pakketbezorgers, die dat willen voor 1 januari 2016 een voltijdsarbeidsovereenkomst krijgen aangeboden, waarop de cao van toepassing is.

Er een minimumtarief voor zelfstandigen wordt afgesproken.

Stroo: “We willen niet dat werknemers en zelfstandigen met elkaar concurreren op arbeidskosten. Beide groepen leveren dan nog meer in.”

Ook wil de bond met PostNL op korte termijn afspraken maken over: de eisen en kosten met betrekking tot de NIWO-vergunning die pakketbezorgers voor 2016 moeten halen; het oprichten van een sociaal fonds voor bezorgers die door de huidige werkwijze in financiële problemen zijn gekomen;  en verlaging van de werkdruk en fysieke belasting.