Transport Online - FNV mag niet op bezoek bij Roemeense chauffeurs op Rotra-terrein [+foto's] - UPDATE!

FNV mag niet op bezoek bij Roemeense chauffeurs op Rotra-terrein - UPDATE!

FNV mag niet op bezoek bij Roemeense chauffeurs op Rotra-terrein [+foto's] - UPDATE!
26-04-2015 12:06 | Transport | auteur Marcel van der Voort

DOESBURG - “Bewakers met honden hebben FNV en de Roemeense vakbond zaterdag belet om met chauffeurs uit Roemenië te praten in de kantine van Koninklijke Rotra in Doesburg”, vertelt bestuurder Edwin Atema van FNV.

Atema was met twee andere vakbondsvertegenwoordigers op voor hun verboden terrein en dat hebben ze geweten.

“De Roemeense vakbond is bij ons op bezoek en wij gingen met ze langs bij Rotra, omdat er veel Roemeense chauffeurs werken. Het gaat om 35 vrachtwagenchauffeurs die voor dat transportbedrijf rijden.”

“Wij troffen ze in de kantine en een aantal van hen is vakbondslid geworden. Verder raakten wij met ze aan de praat over de werk- en leefomstandigheden”, vertelt Atema aan de nieuwsredactie van Transport Online.

Bewakers

“Vrij snel kwamen er bewakers bij die niet wilden dat wij met de chauffeurs overlegden”, verklaart de vakbondsman.

“Van de chauffeurs hoorden wij dat ze slecht worden behandeld, weken van huis zijn en in en vanuit Nederland werken. Via Roemeense arbeidsvoorwaarden en het daar geldende salaris. ‘Moderne slavernij’, omschrijven ze het zelf.”

“Opeens kreeg ik telefoon van hun Roemeense baas die ons sommeerde om uit de kantine te gaan. En niet veel later arriveerden er andere bewakers met honden. Die kwamen tussen ons in staan, zodat wij niet meer bij de Roemeense chauffeurs konden.”

Politie erbij

“Ook de politie is erbij gehaald. Wij hebben nog geprobeerd om uit te leggen dat wij met één van de chauffeurs over een medische situatie wilden overleggen. Toen wij iemand aanspraken werd er een foto van hem door de bewaking gemaakt. En gezegd: ‘Zo, dan kan de baas zien dat jij met de vakbond hebt gepraat.’ Dat zijn toestanden die niet kunnen”, verzucht Atema.

Rotra-woordvoerder Guus van Groningen reageert: "De mensen van FNV en de Roemeense vakbond zijn zaterdagmiddag onaangekondigd en zonder afspraak, en daarmee ongeautoriseerd, het Rotra terrein opgekomen. Daarop zijn (zoals hoort) onze beveiligingsprocedures in werking getreden en is hen verdere toegang ontzegd."

"Wij verzorgen de op- en overslag voor vele klanten waarbij zich continu goederen van waarde op ons beveiligde terrein bevinden en derhalve strikte naleving van procedures vanzelfsprekend is. U zult dientengevolge begrijpen dat we aanwezigheid van mensen die er dat moment niet horen niet kunnen toestaan. Daarbij wordt in het artikel geschreven dat er gesproken is met Roemeense chauffeurs van Rotra."

"We maken met Rotra wel degelijk gebruik van Roemeense charters echter betreffen dit geen chauffeurs die bij Rotra in dienst zijn. Dat zij zouden hebben aangegeven onder slechte omstandigheden te moeten werken is ons niet bekend en daarmee nieuw voor ons. Dit zal worden opgenomen en nader worden onderzocht."

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,821
Diesel1,496

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions