Clicky


Private beveiliging koopvaardijschepen in mei in Tweede Kamer

Private beveiliging koopvaardijschepen in mei in Tweede Kamer
24-04-2015 14:57 | Piraterij | auteur Tine van Knijff

DEN HAAG - In mei verwacht het kabinet met het beleidsstandpunt te komen over het al dan niet toestaan van gewapende private beveiligers aan boord van onder Nederlandse vlag varende koopvaardijschepen. Dit schrijft Minister Hennis-Plasschaert van Defensie in een brief aan de Tweede Kamer.

De minister had toegezegd dat het kabinet begin april met het beleidsstandpunt te komen. Nu dit niet mogelijk is gebleken, wordt toezending aan de Tweede Kamer thans voorzien in mei.

Het kabinet is het met de de Koninklijke Vereniging van Nederlandse Reders (KVNR) eens dat de Vessel Protection Detachments (VPD’s) niet altijd en niet voor elk schip mogelijk zijn. Het beleidsstandpunt zou de voorwaarden gaan bevatten voor het mogen inzetten van private beveiligers.

Voor sommige reders is de militaire oplossing geen optie vanuit het oogpunt van flexibiliteit, snelle inzetbaarheid en kosten. Juist in die gevallen zal de reder de mogelijkheid krijgen om private beveiligers in te zetten.

De Nederlandse scheepvaart is gebaat bij een snel herstel van het level playing field, aldus de KVNR. Dit level playing field is de laatste jaren sterk aangetast door het feit dat alle Europese scheepvaartlanden de inzet van private beveiligers wel toestaan. Dit brengt de werkgelegenheid van Nederlandse zeevarenden in gevaar en schaadt de Nederlandse economie, aldus de KVNR.