Clicky


Havenbedrijf Rotterdam ontwikkelt inklapbaar verkeerslicht

Havenbedrijf Rotterdam ontwikkelt inklapbaar verkeerslicht
23-04-2015 11:37 | Haven Nieuws | auteur Tine van Knijff

ROTTERDAM - Vandaag neemt de gemeente Rotterdam een inklapbaar verkeerslicht in gebruik. Deze zogenoemde ‘klappaal’ is ontwikkeld in opdracht van Havenbedrijf Rotterdam en in samenwerking met de gemeente. Hij staat op de kruising Doklaan/Waalhavennoordzijde.

Op dit gevaarlijk kruispunt zou een traditioneel exemplaar op de middenberm in de weg staan van de exceptionele transporten van de stukgoedbedrijven die daar langskomen.  

Voor zover bekend is dit ’s werelds eerste inklapbare verkeerslicht. Verkeersborden op kruisingen worden wel vaker uitneembaar gemaakt, maar verkeerslichten kunnen dat niet want die zijn aangesloten op een elektronische systemen.

Het gaat om het verkeerslicht op de middenberm. De paal kan nu met de hand neergeklapt worden en komt dan in een opvangbak onder de grond te liggen. Vervolgens wordt er een deksel op gelegd zodat het transport er overheen kan rijden. Een speciaal transport gaat alleen met een hiervoor aangevraagde vergunning over de weg. Hierbij zijn ook verkeersregelaars aanwezig die het verkeerslicht naar beneden kunnen klappen.