Clicky

 Omzet- en winstgroei voor Vos Logistics over 2014

Omzet- en winstgroei voor Vos Logistics over 2014
23-04-2015 10:30 | Bedrijfsresultaten | auteur De Redactie

OSS - Europees logistiek dienstverlener Vos Logistics realiseerde in 2014 een licht hogere omzet en een sterk verbeterde winstgevendheid. De eind 2014 versterkte financiële basis vormt een solide fundament voor de verdere invulling van de groeistrategie van de onderneming. Voor 2015 verwacht Vos Logistics een toename van omzet en resultaat, met name in de logistieke dienstverlening en klantspecifieke transportoplossingen.

Vandaag publiceert Vos Logistics zijn geïntegreerde financieel en duurzaamheidsverslag 2014. Daarin staat dat de omzet in 2014 met 1,5% procent is gegroeid tot € 252,2 miljoen.

De groei is vooral gerealiseerd in logistieke dienstverlening en klantspecifieke transportoplossingen. Logistic Services en Cargo zagen het volume toenemen met respectievelijk tien procent en twee procent. Bij Bulk daalden de volumes per saldo met vier procent door de terugval in de petrochemische industrie in Europa.

De EBIT nam toe van € 3,3 miljoen naar € 6,1 miljoen. Naast een voorzichtig marktherstel is deze stijging vooral toe te schrijven aan de positieve bijdragen van investeringen in duurzame (mobiliteits)oplossingen en kostenrationalisaties. De nettowinst kwam uit op € 1,1 miljoen tegen een verlies van € 0,8 miljoen in 2013. De operationele cashflow nam toe met € 1,8 miljoen naar € 9,3 miljoen.

Gerichte investeringen in kwaliteit en operational excellence

Vos Logistics heeft in 2014 ruim € 15 miljoen geïnvesteerd in versterking van de onderneming. Zo zijn er 120 nieuwe trucks ingestroomd, waarvan drie LNG trucks en 275 nieuwe laadeenheden. Ook is er geïnvesteerd in nieuwe telematica en innovatie van de ICT infrastructuur. In Oss werd een nieuw duurzaam distributiecentrum in gebruik genomen met een opslagcapaciteit van 25.000 m2. Daarnaast is er, met ruim 25.000 uren, opnieuw flink geïnvesteerd in opleiding en training van medewerkers.

Frank Verhoeven CEO van Vos Logistics: "Naast investeringen in rollend materieel, gebouwen en bedrijfsprocessen hebben we onverminderd ingezet op versterking van de kwaliteit van ons team van medewerkers. Hierdoor kunnen wij beter anticiperen op de wensen van klanten met maatwerkgerichte logistieke en transportoplossingen in bestaande en nieuwe marktsegmenten. Dat heeft een positief effect op onze omzetontwikkeling. Zo hebben we binnen Cargo en Logistic services heldere proposities neergezet in consumentengoederen, elektronica en e-commerce en groeien we door in de automotive. In Bulk hebben we onze marktpositie in mineralen versterkt met onze klantspecifieke oplossingen in Nederland en Frankrijk en anticiperen we op groei in de food en feed."

Volgens Verhoeven is in de internationale transportmarkt het kostenaspect vaak doorslaggevend. Toch is hij ervan overtuigd dat in een aantrekkende markt de vraag zich meer zal gaan richten op beschikbare capaciteit en flexibiliteit.

De logistieke dienstverlening is daarentegen minder volatiel. Verhoeven: "Hier ligt de nadruk meer op toegevoegde waarde en kwaliteit. Kennis van klant en de dynamiek van de markt waarin zij opereert zijn hier kritische succesfactoren. Naast organische groei streven we in dit marktsegment naar gecontroleerde groei door selectieve overnames."

CFO Ben Vos noemt 2014 een duidelijk beter jaar dan 2013 waarin het consistent doorvoeren van verdere verbeteringen in de operatie in combinatie met kostenrationalisaties bepalend zijn geweest voor de sterke verbetering van de winstgevendheid. Hij wijst erop dat omzet en resultaat in het eerste kwartaal 2015 een verder stijgende lijn laat zien.

"De macro-economische vooruitzichten zijn voor Europa redelijk gunstig te noemen waardoor we onze logistieke proposities nog beter kunnen vermarkten. Daarnaast biedt de verbeterde financiële basis de ruimte om verder te investeren in onze gecontroleerde groeistrategie. Zo is het eigen vermogen toegenomen met € 52,5 miljoen en is de schuldpositie teruggebracht met € 45 miljoen. De solvabiliteit komt daarmee op 24%. Ook onze liquiditeitspositie is verbeterd."

Op koers met duurzaamheidsprogramma

De brandstofconsumptie is ook in 2014 verder teruggebracht waardoor de CO2-uitstoot per vervoerde ton/kilometer met twee procent daalde naar 0,0379 kg per ton/kilometer. Vos Logistics heeft dit kunnen realiseren door intensieve chauffeurstrainingen te combineren met brandstofmanagement en de toepassing van moderne telematica in de voertuigen.

In vijf jaar tijd heeft de onderneming de CO2 -uitstoot van de vloot metzestien procent en van de gebouwen zelfs met 47% teruggebracht. Vos Logistics heeft zich als doel gesteld de totale carbon footprint in 2015 met 20% terug te hebben gebracht ten opzichte van 2009.

"De resultaten van een consistent en duurzaam investeringsbeleid worden steeds beter zichtbaar", zegt Frank Verhoeven, CEO van Vos Logistics.

"De afgelopen jaren lag de focus op verbetering van interne processen. De komende jaren zal onze duurzaamheidsfocus zich richten op het efficiënter en schoner maken van goederenstromen door het implementeren van innovatieve en robuuste oplossingen. We gaan ons in toenemende mate richten op samenwerking met zowel bestaande als nieuwe klanten en leveranciers. Hierdoor bouwen we aan duurzame relaties met onze klanten, door hen te helpen met het verlagen van logistieke kosten."

Foto's

  • J.Roeland
    VOS
Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Foto's

Stuur uw foto's naar onze redactie, dan plaatsen wij deze voor u.

Actuele Brandstofprijzen
Euro952,156
Diesel1,981

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions
Logistieke Marktplaats

Geen advertenties gevonden

meer logistieke marktplaats