Vakbonden bereiden acties voor bij HTM

Vakbonden bereiden acties voor bij HTM
23-04-2015 09:32 | Arbeidsvoorwaarden | auteur Tine van Knijff

DEN HAAG - CNV Vakmensen en FNV Vervoer gaan acties voorbereiden bij vervoersbedrijf HTM. Een ultimatum aan de directie om in te gaan op de eisen voor een nieuwe cao is vanmorgen om 8.00 uur verlopen.

De vakbonden nemen het HTM-directeur Bierman zeer kwalijk dat hij in de media doet voorkomen alsof het conflict slechts draait om 3 euro per maand. "Dat slaat echt nergens op", stellen vakbondsonderhandelaar Sanne van der Meulen (CNV Vakmensen) en Paula Verhoef (FNV Vervoer). "Bierman neemt de werknemers hiermee volstrekt niet serieus. Hij weet heel goed dat er groot gat gaapt tussen wat wij willen en wat HTM biedt."

De cao bij HTM geldt voor 1.900 werknemers. In het ultimatum eist CNV Vakmensen een loonsverhoging van 2,5 procent en een scholingsbijdrage van 0,5 procent. FNV Vervoer heeft een loonsverhoging van 900 euro per jaar op tafel gelegd, omgerekend bijna 3 procent.

HTM biedt wel een loonsverhoging, maar wil deze vooral betalen van het geld dat vrijkomt vanwege de verlaging van de pensioenpremies - geld dat sowieso al ten goede zou moeten komen van de werknemers. "De bekende sigaar uit eigen doos", vinden de onderhandelaars.

"De toenadering die HTM deze week heeft gedaan, komt nog lang niet in de buurt van onze eisen. Wat vooral steekt, is dat er voor de werknemers nauwelijks geld is, terwijl er in 2014 wel 12 miljoen aan dividend aan aandeelhouders is uitgekeerd. Volgens de directie willen de aandeelhouders dat dit dividend wordt geïnvesteerd in verbetering van het openbaar vervoer. Daar hoort ook een goede cao met een fatsoenlijke loonsverhoging bij.

De vakbonden gaan zich nu beraden op acties. "We denken vooralsnog aan publieksvriendelijke acties. Vrijdag om 11.54 uur zijn we solidair met de acties van de politie voor een betere cao en zullen HTM-bestuurders zes minuten lang gaan toeteren, tot 12.00 uur."Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,774
Diesel1,467

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Rijverboden