'Snelle buslijn van Haarlem naar Zuidas loopt gevaar'

'Snelle buslijn van Haarlem naar Zuidas loopt gevaar'
22-04-2015 09:43 | Algemeen | auteur De Redactie

AMSTERDAM/HAARLEM - Vandaag woensdag 22 april eindigt de inspraak op de plannen van Rijkswaterstaat om de A10 Zuid door de Amsterdamse Zuid-as te ondertunnelen. Dagelijks reizen duizenden Haarlemmers met de rode bussen van R-Net 346 naar hun werk op de Zuidas.

Deze bussen die nu nog over aparte stroken langs de belangrijkste knooppunten kunnen rijden, zullen in de nieuwe situatie hun weg moeten vinden door het overige verkeer. Rover-afdeling Haarlem en Omstreken roept gemeente Haarlem, provincie, Connexxion en de Stadsregio Amsterdam op om in actie te komen.

Dat de economisch belangrijke buslijn straks vastloopt in de files is honderd procent zeker, want Rijkswaterstaat vermeldt het zelf al in haar plannen: “De noordelijke parallelrijbaan heeft vrijwel geen restcapaciteit en ook het busverkeer richting Schiphol en Haarlem in beide spitsen vindt hiervan hinder. Een kleine verstoring heeft direct grote effecten op de reistijd."

“In de spits gaat het om een volle bus per 4 minuten. Stel je voor dat al die forensen straks met hun eigen autootje naar de Zuidas reizen. Dat schiet helemaal niet op", aldus Han van Spanje van Rover.

Het lijkt Rover-Haarlem daarom van groot belang dat de plannen worden aangepast. In de inspraakreactie stelt Rover voor om het mogelijk te maken dat de bus op de vluchtstrook kan rijden over de hele route. Het beste is om aan de zuidkant een vrije busbaan te realiseren.

Omdat Haarlemse belangen in het geding zijn heeft Rover vorige week wethouder Sikkema van Haarlem met een brief opgeroepen in actie te komen. Daarnaast zijn Connexxion, de provincie Noord-Holland en de Stadsregio Amsterdam (die opdrachtgever is van de lijn) gevraagd om in gesprek te gaan met Rijkswaterstaat.Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Truckoccasions

Rijverboden