Transport Online - Omzet- en winststijging in 2014 voor GEFCO Groep

Omzet- en winststijging in 2014 voor GEFCO Groep

Omzet- en winststijging in 2014 voor GEFCO Groep
21-04-2015 16:55 | Bedrijfsresultaten | auteur De Redactie

AMSTERDAM - De GEFCO Groep, een wereldwijde speler op het gebied van industriële logistiek en Europees leider in automotive logistiek, boekte in 2014 een omzet van € 4,1 miljard: een stijging van 1,5% ten opzichte van dezelfde periode in 2013. Het bedrijfsresultaat bedraagt € 105 miljoen, een groei van 10,5% in vergelijking met 2013.

Luc Nadal, voorzitter van de Raad van Bestuur van GEFCO, benadrukt: “Gezien het huidige uitdagende klimaat heeft GEFCO in het afgelopen jaar een bevredigend resultaat behaald. In een tijd waarin grip op de gehele toeleveringsketen een belangrijk onderdeel van het concurrentievermogen van producenten gaat vormen, biedt GEFCO zijn klanten een unieke expertise die ze in staat stelt om in elke fase van hun logistieke keten waarde toe te voegen. Bewijs hiervoor ligt in de ruim 10% groei in de activiteiten van de GEFCO Groep via industriële klanten in 2014.”

Groeiende winstgevendheid en een sterkere leidende positie

De GEFCO Groep heeft dankzij een courante winstmarge van 2,6% (2013: 2,4%) en een stijging van 10,5% in het bedrijfsresultaat zijn winstgevendheid verbeterd en is bestand gebleken tegen economische en sectorale schommelingen.

De gezonde financiële positie van de Groep vloeit voort uit het feit dat de Groep zeer weinig schulden heeft en in de afgelopen twee jaar een vrije kasstroom van € 138 miljoen realiseerde. Een prestatieplan, dat halverwege 2014 is uitgerold om meer kostentechnische flexibiliteit te stimuleren, en de effectiviteit van GEFCO’s businessmodel van “weinig activa” hebben bijgedragen aan de kostenbeheersing.

De GEFCO Groep boekte een omzet van € 4,1 miljard in 2014, een stijging van 1,5% ten opzichte van 2013. Deze ontwikkeling omvat ten opzichte van 2013 een stijging van 10% (een stijging van 14% bij gelijke wisselkoersen) van de omzet, gegenereerd via GEFCO’s industriële klanten, PSA Peugeot Citroën en General Motors niet meegerekend.

De niet aflatende inspanning van de salesteams heeft GEFCO in staat gesteld om zijn huidige positie te behouden in de top 10 van Europese spelers op het gebied van logistieke integratie en als leider op het gebied van logistiek van afgewerkte voertuigen (Finished Vehicle Logistics) in Europa.

Een diversificatiestrategie van het klantenbestand die zijn vruchten afwerpt

De GEFCO Groep gebruikt zijn unieke expertise in de automotive industrie, die het in het bijzonder dankzij een langdurig samenwerkingsverband met klant PSA Peugeot Citroën heeft bekomen, om uitgebreide expertise te bieden aan producenten in uiteenlopende sectoren: elektronica (Hitachi, Philips, LG), consumptiegoederen (IKEA, L’Oréal, Kering), lucht- en ruimtevaart (Safran, Zodiac, EADS) en industriële producten (“High and Heavy”). GEFCO breidde in 2014 zijn klantenbestand met 10,6% uit.

Het succes van GEFCO’s diversificatiestrategie uit zich in de grote contracten die het wereldwijd heeft getekend: een samenwerking met Panstar en World Duty Free Groep in Spanje, de in Turkije gesloten overeenkomst met Sirona Dental, een fabrikant van tandheelkundige apparatuur, en een nieuw samenwerkingsverband met Timken in Roemenië, een wereldwijde fabrikant en leverancier van kogellagers en industriële onderdelen.

De diversificatiestrategie is vooral succesvol gebleken in de ontwikkeling van GEFCO’s activiteiten in én met de zogenaamde “1520[1]”-zone (Rusland, Oekraïne, Kazachstan en de Baltische Staten); GEFCO heeft in 2014 circa 350 nieuwe contracten met internationale en lokale industriële spelers uit deze zone getekend.

Overzeese ontwikkeling vormt de kern van GEFCO’s ambities

Met een intercontinentaal netwerk van 80 hubs en depots is GEFCO overal ter wereld in staat zijn klanten oplossingen op maat te bieden ter ondersteuning van hun internationale ontwikkeling. De recente opening van het luchtvrachtplatform, dat naast Frankfurt International Airport is gebouwd, is een perfect voorbeeld van deze permanente investeringen. Naast de platformen in Parijs, Sjanghai en Hongkong biedt deze nieuwe hub een oplossing voor de grote uitdagingen waar fabrikanten voor staan, met name in de landen van het GOS (Gemenebest van Onafhankelijke Staten).

Het jaar werd ook gekenmerkt door het ondertekenen van een contract tussen GEFCO Spanje, GEFCO Rusland en Talgo, een Spaans bedrijf dat zich specialiseert in de productie van spoorwegmaterieel. GEFCO tekent hiermee voor de verzending en levering van zes treinen in Rusland door middel van een speciale multimodale oplossing.

Om de groeistrategie te ondersteunen, reserveert GEFCO een derde van zijn investeringen voor informatiesystemen. De Groep beoogt zijn klanten hierdoor alle benodigde informatie over transportactiviteiten te kunnen verschaffen.

Daarnaast realiseerde GEFCO een nieuwe door-to-door spoortransportdienst tussen Azië en Europa. Met deze unieke katalysator voor groei kan voortaan het uitgestrekte Chinese binnenlandse spoornet gebruikt worden om goederen naar meer dan twaalf landen in Azië en Europa, waaronder Kazachstan, Rusland, Wit-Rusland, Oezbekistan, Duitsland en Hongarije, te vervoeren.

Foto's

  • J.Roeland
    GEFCO

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,917
Diesel1,563

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen