Clicky


CNV Vakmensen: rekening aanpak spoorgeweld niet voor NS-personeel

CNV Vakmensen: rekening aanpak spoorgeweld niet voor NS-personeel
21-04-2015 13:50 | Algemeen | auteur De Redactie

UTRECHT - Vanavond bericht Een Vandaag de uitkomsten van haar opiniepanel ten aanzien van spoorgeweld*. Het onderzoek toont aan dat een meerderheid van de reizigers het de taak vindt van de overheid en NS om spoorgeweld aan te pakken.

CNV Vakmensen bestuurder Evert Jan van de Mheen: "We hebben met de NS en overheid afspraken gemaakt over het sluiten van poortjes, politie op de twintig grootste stations en dubbele bemensing op de treinen. Dit laatste kost geld. De NS hoeft niet te proberen deze rekening bij het cao-overleg dat morgen wordt vervolgd bij het personeel neer te leggen."

Onbespreekbaar

Volgens CNV Vakmensen heeft het NS-personeel recht op een veilige werkplek, waar zij met trots en plezier hun werk kunnen doen. En reizigers hebben recht op veilig vervoer. Van de Mheen: "Elke poging van de NS om morgen in het cao-overleg de kosten voor de afgesproken dubbele bemensing op treinen af te wentelen op het personeel is voor ons onbespreekbaar. Het NS-personeel vangt al letterlijk de klappen op. Zij hoeven het niet ook in hun portemonnee te voelen."

Wat CNV Vakmensen betreft staat de afspraken over de aanpak van spoorgeweld die in maart en april met NS en overheid zijn gemaakt als een huis.

Maatschappelijk probleem

De aanpak van spoorgeweld is een maatschappelijk probleem. Dit blijkt ook uit het onderzoek van Een Vandaag. Indien de kosten een probleem zijn vindt CNV Vakmensen het rechtvaardig dat de overheid in het belang van persooneel en reizigers hierin haar verantwoordelijkheid moet nemen.

Het cao-overleg tussen NS en vakbonden wordt vervolgd op woensdag 22 april.