Clicky


Thermo King-koelunits voor opleggers gaan de weg op in Europa

Thermo King-koelunits voor opleggers gaan de weg op in Europa
21-04-2015 09:36 | Bedrijfsnieuws | auteur Tine van Knijff

BRUSSEL - Thermo King, een fabrikant van temperatuurbeheerssystemen voor toepassingen binnen de transportsector en een merk van Ingersoll Rand, maakt vandaag bekend dat de SLXe-koelunits voor opleggers nu verkrijgbaar zijn met R-452A, het koudemiddel van de volgende generatie.

Als distributiebedrijven de schadelijke invloed van hun activiteiten op het milieu verkleinen kan dit resulteren in lagere prestaties tegen een hogere prijs. De optie die Thermo King biedt om met de SLXe-units over te stappen op het nieuwe koudemiddel, is baanbrekend: de units leveren dezelfde hoge prestaties op een laag geluidsniveau, maar zijn beter voor het milieu vanwege het lage aardopwarmingspotentieel (GWP) van het nieuwe koudemiddel.

“Thermo King is de eerste fabrikant die een product op de markt brengt waarmee klanten zelf kunnen kiezen hoe en wanneer zij de uitstoot van broeikasgassen beperken", aldus Dwight Gibson, adjunct-directeur van Thermo King Europa, het Midden-Oosten en Afrika. “Nu het nieuwe koudemiddel R-452A verkrijgbaar is in producten van Thermo King, bieden wij onze klanten voor koeling in vrachtwagens en opleggers de veiligste en meest milieuvriendelijke oplossing die technisch en commercieel gezien ook haalbaar is."

De nieuwe oplossingen doen niet onder voor de huidige portfolio en bieden hetzelfde koelvermogen, dezelfde snelle verlaging van de temperatuur en hetzelfde zuinige brandstofverbruik. Ook voldoen ze al aan de wetgeving inzake F-gassen die in 2020 van kracht wordt. Dankzij de condensors met microkanalen kan bovendien worden volstaan met een kleinere koudemiddelvulling en is de kans op lekkage kleiner, waardoor de koelunits voor opleggers van Thermo King nog minder impact op het milieu hebben.

Voor transportklanten die met hun huidige units willen overstappen, bestaat de mogelijkheid om het DuPont™ Opteon® XP44 (R-452A) koudemiddel van de volgende generatie te gebruiken. Thermo King staat klaar om hen via het dealernetwerk, het grootste binnen de industrie, hierbij te helpen.

Later dit jaar zullen dezelfde voordelen en het productaanbod met R-452A-koudemiddel ook beschikbaar zijn voor het uitgebreide pakket aan transportoplossingen voor vrachtwagens in Europa, het Midden-Oosten en Afrika.

Il Gruppo Lando, de Italiaanse eigenaar van de supermarktketens iperlando en Lando, is de eerste klant in Europa aan wie de nieuwe SLXe-units met het koudemiddel R-452A zijn geleverd.

“Het milieu staat bij ons hoog op de agenda en wij zijn altijd op zoek naar innovatieve producten die de duurzaamheid bevorderen”, aldus Gianfranco Marchetto, manager logistiek, transport en distributie bij Il Gruppo Lando. “Toen Thermo King bekendmaakte dat het bedrijf de units met het nieuwe koudemiddel op de markt zou brengen, besloten wij hierin met hen mee te gaan en ons wagenpark proactief te moderniseren en de impact ervan op het milieu te verkleinen.”

De nieuwe oplossingen voor transportkoeling dragen bij aan de klimaatdoelen die Ingersoll Rand zichzelf in september 2014 stelde, en zullen een belangrijke rol spelen binnen de koudeketen voor voedingsmiddelen en farmaceutische producten.

In het kader van deze klimaatdoelen moet de uitstoot van broeikasgassen (BKG) als gevolg van bedrijfsactiviteiten in 2020 met 35 procent zijn teruggedrongen, moet de BKG-uitstoot als gevolg van producten in 2020 met 50 procent zijn verlaagd en wordt er in de komende vijf jaar $ 500 miljoen geïnvesteerd in productgerelateerd onderzoek en ontwikkeling om de basis te leggen voor vermindering van BKG-uitstoot op de lange termijn.

Naar verwachting zal er in 2020 wereldwijd ongeveer 20.850.000 metrische ton CO2e minder worden uitgestoten, wat gelijkstaat aan de energie die in één jaar tijd door bijna twee miljoen huishoudens wordt verbruikt.