Transport Online - FNV nog niet tevreden met ZZP plan

FNV nog niet tevreden met ZZP plan

FNV nog niet tevreden met ZZP plan
21-04-2015 09:37 | Binnenland | auteur De Redactie

De FNV is nog niet tevreden met het zzp plan van staatssecretaris Wiebes van Financiën. Edwin Bouwers, dagelijks bestuurder bij de FNV: “Het is goed dat het kabinet met het wetsvoorstel BGL (Beschikking geen loonheffing)onderkent dat er een betere balans moet komen tussen opdrachtgever en opdrachtnemer. Samen met dit kabinet hebben we ook de oorlog verklaard aan de schijnzelfstandigheid. Maar de modelovereenkomsten zoals Wiebes deze nu voorstelt legitimeren verkeerde ZZP-constructies in de zorg, bij de pakketbezorgers en in de bouw. Alleen door modelovereenkomsten onderdeel te laten uitmaken van een breed plan dat ook schijnzelfstandigheid aanpakt, gaan we de problemen op de arbeidsmarkt oplossen.”

De FNV vreest dat werkgevers misbruik gaan maken van de ruimte die ze krijgen bij de totstandkoming van de modelovereenkomsten. “Modelovereenkomsten zoals deze in de zorg tot stand is gekomen wijst de FNV helemaal af. We willen de zorg niet aan individuen overlaten.  Juist in deze sector werken we samen en concurreren we elkaar niet op loonkosten kapot. Besluiten over modelovereenkomsten kunnen alleen plaatsvinden met vertegenwoordigers van zelfstandigen, (potentiele) schijnzelfstandigen en werknemers. De scheidslijn tussen werknemer en zelfstandige in genoemde modelovereenkomst is flinterdun. Concurrentie op arbeidsvoorwaarden tussen zelfstandigen en werknemers moet koste wat kost worden voorkomen.”

De FNV is vanaf het begin voorstander geweest van het vervangen van de VAR door een beter handhaafbaar systeem. Dit wetsvoorstel is een stap in de goede richting. Dit systeem is beter te handhaven, de opdrachtgever wordt mede verantwoordelijk voor zaken als afdracht van belastingen en arbeidsomstandigheden en dat sommige zaken sectoraal opgelost kunnen worden is nu ook opgenomen.

De FNV heeft om die reden voorgesteld om de automatische vrijwaring van de VAR af te schaffen en sectorale afspraken te gaan maken. Bouwers: “Daarmee zouden we én de armslag creëren voor zzp’ers die zij nodig hebben én we gaan schijnzelfstandigheid tegen. Maar daar heeft Wiebes niet naar geluisterd.”

Daarbij zou er volgens de FNV gewerkt moeten worden met minimumtarieven die in de cao worden vastgelegd. Daarbij spreek je ter bestrijding van schijnzelfstandigheid per sector af dat iedereen die onder een bepaald minimumtarief komt automatisch werknemer wordt. Onder dat tarief heb je namelijk geen ruimte meer om voor je eigen arbeidsongeschiktheidsverzekering te zorgen of je pensioen. Hiermee voorkom je ook concurrentie op arbeidsvoorwaarden.Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,687
Diesel1,265

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions