Clicky


Spaanse scholier doodt leerkracht

Spaanse scholier doodt leerkracht
20-04-2015 13:15 | Buitenland | auteur De Redactie

BARCELONA - Een 13-jarige Spaanse jongen met een kruisboog en een kapmes heeft maandag op zijn school in Barcelona een invalleerkracht gedood. Hij verwondde ook nog twee andere leraren en twee leerlingen, voordat hij werd overmeesterd. Hij is naar een ziekenhuis overgebracht voor een psychiatrisch onderzoek.

"Hij was erg verward en zei rare en onsamenhangende dingen", zei José Miguel Company, een woordvoerder van het parket in Barcelona. De niet bij naam genoemde jongen kan volgens de Spaanse wet niet strafrechtelijk worden vervolgd omdat hij nog geen 14 is. Hij kan wel naar een inrichting worden gestuurd als daar reden voor is.

Het incident speelde zich even na 09.30 uur af op een openbare school voor leerlingen van 12 tot 16 jaar in de wijk Sant Andreu. "De klas was nog maar net begonnen toen wij hoorden gillen", zei leerling Gemma Jarque. "Wij sloten onszelf op in het klaslokaal om veilig te zijn." Toen later het brandalarm afgingen durfden ze pas naar buiten te gaan. "Wij zagen de leraar in een plas bloed op de vloer liggen", zei zij.

De jongen was volgens een woordvoerster van de Catalaanse politie gewapend met een kruisboog en een kapmes. Zij kon niet zeggen met welk wapen de leraar was omgebracht. In het belang van het onderzoek wilde zij verder geen details geven.

Een scholiere, Paula Amayuelas, zei de jongen te kennen. Hij 'had geen problemen maar was een beetje een eenling. Andere scholieren hadden de pik op hem'.

De omgekomen invalleerkracht was nog maar een week op de school aan het werk. De twee gewonde leerlingen en een van de gewonde leerkrachten werden naar ziekenhuizen gebracht, de andere gewonde leraar kon ter plekke worden behandeld.

Dodelijke incidenten zijn vrijwel ongekend in Spaanse scholen. In 2012 verijdelden de autoriteiten een aanval door een 21-jarige Spaanse man die naar verluidt het bloedbad op de Columbine High School in de Amerikaanse staat Colorado wilde imiteren. Het was maandag op de kop af zestien jaar geleden dat deze aanval plaatsvond. (Novum/AP)