Clicky


Kilometerheffing voor vrachtwagens in België vanaf april 2016 een feit

Kilometerheffing voor vrachtwagens in België vanaf april 2016 een feit
17-04-2015 17:15 | België | auteur De Redactie

BRUSSEL - De kilometerheffing voor vrachtwagens in België komt er vanaf april 2016. Dat is tegenover diverse Belgische media bevestigd door Johan Schoups, administrateur-generaal van Viapass, het samenwerwerkingsverband tussen de drie Belgische gewesten.

Over de precieze tarieven voor de heffing worden de onderhandelingen momenteel nog gevoerd.

Waar het wegenvignet voor iedereen evenveel kost, zal de kilometerheffing gebaseerd zijn op satelliettechnologie en elke gereden kilometer van elke vrachtwagen registreren en belasten. Wie veel rijdt, zal dus meer betalen dan iemand die minder rijdt.

De drie gewesten spraken af het systeem in 2016 in te voeren. Nu is er een concretere timing. In april 2016 moet de kilometerheffing een feit zijn. Volgens Johan Schoups volgt er in het najaar een testfase en zullen de toestellen voor de vrachtwagens, de On Board Units (OBU), beschikbaar zijn.

De tarieven voor het systeem liggen nog niet vast. Daarover onderhandelen de gewesten en de transportsector nog. Het is overigens niet uitgesloten dat de tarieven verschillend zijn in Vlaanderen, Wallonië en Brussel.