Clicky


Vakbonden stellen HTM ultimatum voor nieuwe cao

Vakbonden stellen HTM ultimatum voor nieuwe cao
17-04-2015 13:37 | Arbeidsvoorwaarden | auteur De Redactie

UTRECHT - Vandaag hebben CNV Vakmensen en FNV vervoer de Haagse Trammaatschappij HTM een ultimatum gestuurd, na het mislukken van de onderhandelingen over een nieuwe cao voor de 1900 medewerkers. De bonden willen goede afspraken maken over loonsverhoging, een compensatie voor de pensioenverslechtering en een werkgelegenheidsgarantie. HTM heeft tot donderdag 23 april, 08.00 uur de tijd om akkoord te gaan met de eisen die gesteld zijn in het ultimatum. Gebeurt dit niet dan volgen er acties zoals werkonderbrekingen of stakingen.

Meerdere onderhandelingen hebben geen cao-resultaat opgeleverd. "Als klap op de vuurpijl heeft HTM gisteren voorgesteld reizigers via een tevredenheidsonderzoek mee te laten beslissen over het loon van haar werknemers", aldus onderhandelaars Sanne van der Meulen (CNV Vakmensen) en Paula Verhoef (FNV vervoer). "De afgelopen jaren kreeg het personeel een klantwaardering van een 7,5*; meer waardering dan dat het personeel van haar directie krijgt."

Wat willen de vakbonden?

CNV en FNV eisen een fatsoenlijke loonsverhoging. Ze willen daarnaast afspraken maken over de WW, Wajong en aandacht voor de grote groep steeds oudere wordende groep werknemers. Een andere eis is dat al het structurele werk door eigen medewerkers wordt uitgevoerd. Alleen bij onvoorziene omstandigheden mag werk worden uitbesteed aan andere bedrijven, mits die zich houden aan de HTM-cao.

Sigaar uit eigen doos

De enige loonsverhoging die HTM haar werknemers wil geven, komt uit de verlaagde pensioenpremies als gevolg van de nieuwe pensioenwetgeving. "De staatssecretaris en de Tweede Kamer zijn hier bij het aannemen van de wet al duidelijk over geweest: werkgevers mogen de verlaagde pensioenpremies niet in eigen zak steken. Door het aan te bieden als een loonsverhoging wordt de werknemers een sigaar uit eigen doos gepresenteerd", aldus Van der Meulen en Verhoef.