Clicky


Gooise 'Spoorwethouders' protesteren tegen toename goederentreinen

Gooise 'Spoorwethouders' protesteren tegen toename goederentreinen
15-04-2015 09:58 | Algemeen | auteur De Redactie

BUSSUM - De verkeerswethouders van de Gooise spoorgemeenten Bussum, Hilversum, Naarden en Weesp maken bezwaar tegen het besluit van minister mw. M. Schultz van Haegen tot het omleggen van een deel van het goederenvervoer richting Duitsland via de Gooilijn en het knooppunt bij Weesp.

De wethouders maken zich zorgen over de te verwachten toename van goederenvervoer over het spoor en de overlast die dit met zich mee kan brengen.

Zij hebben hun bezwaren hiertegen neergelegd bij de provincie Noord-Holland en de fracties in de Tweede Kamer. De verwachte toename zal het gevolg zijn van werkzaamheden aan de Betuwelijn (in Duitsland), waardoor 2016-2022 regelmatig het goederenvervoer richting Duitsland met enkele treinen per dag omgeleid zal worden via de ‘Gooiroute’. Het gaat dan over de Gooilijn en het knooppunt Weesp.

De wethouders menen dat de effecten van met name trillingen van goederenvervoer onvoldoende zijn meegewogen. Zij wijzen op de recente studie van het RIVM over de gezondheidseffecten van deze trillingen op inwoners, als irritatie en slapeloosheid. De wethouders stellen bovendien vast dat een toename van (nachtelijk) goederenvervoer niet wenselijk is. Er komen nu al regelmatig klachten binnen van inwoners die overlast ervaren. Bovendien worden zowel de Gooilijn als station Weesp de komende jaren aangepast, wat betekent dat er tot 2018 al genoeg logistieke uitdagingen zijn voor het reguliere openbaar vervoer. Er is derhalve geen capaciteit beschikbaar om ook nog extra goederenvervoer langs deze trajecten te leiden. 

Uit de voorgelegde stukken blijkt dat de minister voorafgaand aan dit besluit geen vooroverleg met de regio heeft gepleegd. De wethouders van de vier Gooise spoorgemeenten verzoeken de provincie dan ook met klem om er bij de minister op aan te dringen dit besluit in te trekken en eerst alsnog met de regio te overleggen. Als onderwerpen van dit te voeren overleg geven zij aan de nadruk te willen leggen op klachtenregistratie en op concrete verbetermaatregelen voor met name nachtelijk goederenvervoer.