Transport Online - Inhaalverboden België moeten gelijkgetrokken worden met andere landen

Inhaalverboden België moeten gelijkgetrokken worden met andere landen

Inhaalverboden België moeten gelijkgetrokken worden met andere landen
11-04-2015 17:28 | Buitenland | auteur De Redactie

BRUSSEL - Vorig jaar kregen ruim 2.800 vrachtwagens in België een boete omdat ze inhaalden waar het niet mocht. Dat blijkt uit cijfers die CD&V-mobiliteitsexpert Jef Van den Bergh opvroeg bij de Belgische minister van Mobiliteit. In België is het voor vrachtwagens verboden om in te halen op vierbaanswegen, ook inhalen bij regenweer is verboden. Van den Bergh pleit voor een harmonisering van de regels rond het inhaalverbod.

In 2014 kregen 2.335 vrachtwagenchauffeurs een bekeuring omdat ze inhaalden op een vierbaansweg. De helft van de overtreders waren buitenlandse vrachtwagens.

"De Belgische regels liggen beduidend anders dan in de rest van Europa. In België mag je niet inhalen op vierbaanswegen, tenzij anders aangegeven wordt met blauwe toelatingsborden. In de rest van Europa mag je wél inhalen, tenzij anders aangegeven wordt met verbodsborden", zegt Van den Bergh.

Dat leidt tot onduidelijkheid en verwarring voor internationale transporteurs. Van den Bergh wil dan ook dat de Belgische regels worden geharmoniseerd met het buitenland.

Ook het inhaalverbod bij regen is aan een evaluatie toe, zegt hij. Voor vrachtwagens van meer dan 7,5 ton is het bij neerslag altijd verboden om in te halen op de autosnelwegen. In 2014 werden 495 overtredingen vastgesteld. Uit onderzoek van Touring blijkt echter dat een op de vier chauffeurs toch inhaalt bij regen.Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,679
Diesel1,320

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions