Clicky


Toename bejaarde brandslachtoffers

Toename bejaarde brandslachtoffers
10-04-2015 19:21 | Binnenland | auteur De Redactie

HILVERSUM - Als er niets gebeurt, dan zal het aantal ouderen dat door brand overlijdt, fors toenemen. Dat heeft René Hagen, lector brandveiligheid bij de Brandweeracademie van het Instituut Fysieke Veiligheid, vrijdag gezegd bij Omroep MAX. Gemiddeld vallen ieder jaar veertien branddoden onder 65-plussers, dat zou volgens hem kunnen oplopen tot 23 per jaar.

Dat komt vooral doordat er meer ouderen zijn, die langer zelfstandig blijven wonen maar vaak minder mobiel zijn en vergeetachtig worden. Zo kunnen ze een brandende sigaret laten vallen of vergeten dat er een pan op het vuur staat.

Bij zelfstandig wonende ouderen zou het brandalarm gekoppeld moeten zijn aan dat van de buren, aldus Hagen, zodat die bij brand de bejaarde buurman of -vrouw kunnen helpen snel weg te komen.

Dit jaar zijn al negen ouderen door brand om het leven gekomen. Een brand in een seniorenflat in Nijmegen op 20 februari kostte vier hoogbejaarden het leven. Begin maart viel een dode door een brand in een zorgcentrum in Rhenen. (Novum)