Transport Online - 'Zelfrijdende vrachtwagen schudt markt op'

'Zelfrijdende vrachtwagen schudt markt op'

'Zelfrijdende vrachtwagen schudt markt op'
08-04-2015 18:48 | Transport | auteur De Redactie

AMSTERDAM - De opkomst van de zelfrijdende vrachtwagens zet het marktaandeel van de truckfabrikanten en hun toeleveranciers onder druk. Nieuwe spelers, zoals producenten van software en sensoren, zullen een deel van de markt opeisen. Dat stelt het internationaal adviesbureau Roland Berger in een woensdag gepubliceerd rapport.

Om vrachtwagens zelfstandig te kunnen laten rijden moeten ze worden uitgerust met sensoren, camera's en radars, die via software met elkaar kunnen communiceren. De adviesfirma verwacht dat rond deze nieuwe technologieën clusters van toeleveranciers ontstaan. In die groepen zal een rol zijn weggelegd voor bedrijven die nu nog niet actief zijn in de auto-industrie.

Ondanks de vele proeven die al plaatsvinden, verwacht René Seyger dat het tot minstens 2025 duurt voordat de truckfabrikanten op grote schaal zelfrijdende vrachtauto’s kunnen produceren. "Technologisch en vooral juridisch moeten er nog stappen worden gezet."

Als de zelfrijdende vrachtwagen eenmaal een feit is, verwacht Roland Berger minder verkeersongelukken en lagere transportkosten. Omdat de vrachtwagens in colonne rijden kunnen ze tussen de 8 en 14 procent minder brandstof verbruiken.(Novum/Transport Online)Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

De rijverboden voor deze week: maandag 6 juli t/m zondag 12 juli

Alle Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,679
Diesel1,317

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions